Препоръки от „Пътна полиция“ за безопасност на децата през лятото

Насочват вниманието към възникване на рискови ситуации и предпазват от попадане в тях

Отдел „Пътна полиция“ отправя практически препоръки за пътна безопасност на децата през лятната ваканция на 2015 г. Тези препоръки се базират на анализа на пътнотранспортните произшествия с деца и на изводите и предпоставките за тяхното настъпване. Насочват вниманието към възникването на рисковите ситуации и предпазват от попадане в тях. Възприемането им и тяхното спазване изграждат защитно поведение, както у водачите на МПС-та и възрастните хора, които се грижат за сигурността на децата, така и у самите подрастващи, участници в движението.

Основни препоръки към деца и юноши:

„Когато сте навън избирайте места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение. Когато се налага да пресечете така улица се съберете в група или застанете до възрастен човек, когато няма светофар преминете само когато платното е напълно свободно и от двете страни. Никога не пресичайте платното тичешком. Когато пресичате оживени кръстовища със светофар никога не го правете веднага след като видите зелен сигнал за пешеходци, защото винаги може да има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на жълто или червено, и то с висока скорост. Когато се возите в автомобил по-добре седнете на задната седалка, ако сте на предната задължително с колан. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете забележка. Отказвайте да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели, защото рискът от катастрофа е голям“.

Основни препоръки към водачите:

„Детето не е малък възрастен и не бива да очакваме от него логично и адекватно поведение. Никога не забравяйте, че детето в нашето полезрение на и край платното представлява сериозна опасност по всяко време и предпоставка за злополука. Детето е подвластно на своите емоции в играта и импулсивно предприема действия, без да мисли за безопасността си. Често, дори и да стои спокойно на тротоара и да гледа към нашия автомобил, детето се втурва внезапно на платното. Не са рядкост и случаите, когато детето изскубва ръката си от тази на възрастния и тичешком излиза на платното. В населено място особено на оживени улици, се движете със скорост под и максимално разрешената и с готовност за реагиране при внезапна поява на дете. Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за вас и внезапно се появява в „опасната зона“. Характерни места в града, където внезапно изскачат деца са – спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, оживените централни улици с паркирани автомобили и отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки“.

Основни препоръки към родителите:

„През ваканцията, когато детето ви играе навън без надзор, най-добре е да огледате заедно с него подходящите места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивен трафик на автомобили, както и най-опасните места, където не трябва да се играе. Същото се отнася и когато детето ви държи да кара велосипед без придружител. Много е рисковано и не е допустимо дете под 7-годишна възраст да бъде оставяно без надзор на възрастен и да кара велосипед само. Твърде опасно е и за по-големите 10-12-годишни. Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. Много са и пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклести от непълнолетни юноши. Направете всичко възможно да не допуснете неправоспособни малолетни и непълнолетни да управляват МПС-та. Ако не е по силите ви, потърсете съдействието от полицията чрез телефон 112, за да предотвратите потенциално нещастие“.