Двама зоополицаи ще разследват случаите с насилие над животни в Плевен

Към всяка областна дирекция на МВР ще има един разследващ и един оперативен

Kaкто вчера писахме, България вече официално има зоополиция. Преди седмица вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова е издала заповед, с която се създава организация за определяне на служители на МВР, които да работят по досъдебни производства при престъпления срещу животни, както и извършени от хора, неупражнили контрол върху своите домашни любимци.

Във всяка областна дирекция ръководството ще трябва да определи по двама души - един дознател и един оперативен работник, които ще се занимават с престъпленията, свързани с насилие над четириноги. Новината бе обявена в парламента от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Създаването на звеното е негова кауза от години.

В последните години все повече четириноги стават жертва на насилници. За 2012 година са регистрирани 103 престъпления срещу животни, като 21 от тях са разкрити. През 2013 година пък са регистрирани 180 престъпления, от които разкритите са 30, а статистиката за 2014 година показва, че тогава са извършени 181 посегателства и едва тридесетина души отговорни за тях са били спипани. Затова и по думите на евродепутата трябва да има специализирано звено, което да действа по-бързо и организирано. То се създава по холандски модел.

Униформените, които ще работят по зверствата над животни няма да излизат от структурите на областните дирекции на МВР. Те просто ще се специализират и обучат в действията срещу този тип престъпления. Така няма да е необходим допълнителен ресурс. Общо около 60 служители на МВР ще представляват зоополицията.