Педагози и медиатори от Плевен посетиха Съвета на Европа

Плевенският проект получи заслужено най-висока оценка

Община Плевен участва в работно посещение в Съвета на Европа, гр. Страсбург, Франция по проект BG06-233 „Подпомагане подготовката за училище на деца в уязвимо положение във възрастовата група от 3 до 6 години, чрез подобряване достъпа до качествени предучилищни образователни и социални дейности за бедните деца и децата в неравностойно положение на територията на община Плевен” по Програма BG06 „Деца и младежи в риск“, Компонент 2 „Деца в риск“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

През периода 1–5 юни 2015 г. 15 педагози и 3 ромски медиатора посетиха Съвета на Европа в Страсбург, Франция във връзка с участие в работно посещение на българските педагози и ромски медиатори в Съвета на Европа. В сграда „Агора", в която се помещава Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността се събраха представителите на Бенефициентите по проекти, финансирани по Компонент 1 и 2 на Програма BG06 „Деца и младежи в риск“. Беше представен напредъка по всеки проект, обменени идеи и опит, проведени обучения по надграждане на капацитет и проведени множество дискусии в областта на толерантността и преодоляване на мултикултурните различия. Проектът на Община Плевен получи заслужено най-висока оценка. Представителите от Община Плевен бяха 15 педагози и 3 ромски медиатора от ЦДГ 12 „Ралица“, ОДЗ 4 „Първи Юни“, ОДЗ 6 „Незабравка“, ЦДГ „ВИТ“ – с. Дисевица и ОДЗ „Девети Май“ – гр. Славяново. Щандът на проекта привлече вниманието на всички присъстващи, а представителите на Община Плевен бяха активни в протеклите семинари и дискусии.

Проектът се изпълнява в партньорство с Българо-Норвежко дружество, гр. Осло, Норвегия. Предстои провеждането на Семинар 1 на територията на Осло в периода 26.08.2015 – 30.08.2015 г., на който екипът по проекта ще представи напредъка по дейностите заложени в него, ще обмени добри практики, като посети детските градини на територията на Осло. Ще бъде проведена пресконференция с цел информиране на широката общественост на страната донор, за изпълнението на проекта и значението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 за страните Бенефициенти. На този етап текат строителните работи в ЦДГ 12 „Ралица“ и ОДЗ 4 „Първи Юни“.