НОИ и НАП интегрират системите си за електронно обслужване

С документа се регламентира реда и начина за електронна свързаност между двете институции

На 30 юни 2015 г. Националният осигурителен институт (НОИ) и Национална агенция за приходите (НАП) подписаха споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. С документа се регламентира реда и начина за електронна свързаност между двете институции, което ще даде възможност за осъществяване на интеграцията на персоналните кодове на НОИ и НАП. По този начин осигурените лица, които имат 12-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, ще могат да достъпват справочните услуги и от информационната система на НОИ.

От 1 юли 2015 г. справочната електронна услуга „Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране“ от интернет страницата на НОИ, вече е достъпна и чрез ПИК на НАП. Тя е публикувана в рубрика „Е- услуги“/Справки/ по ЕГН и ПИК на НАП. След потвърждаване на избор за достъп до нея чрез ПИК на НАП, потребителят автоматично се пренасочва към сайта на приходната агенцията. Съгласно установеният ред, лицето въвежда своя личен идентификатор и ПИК на НАП. След успешна оторизация справката се изпълнява автоматично, като се визуализира на сайта на НОИ.

Предстои списъкът на електронните услуги на НОИ, които да могат да се ползват с ПИК на НАП, да бъде разширяван. В него ще бъдат включени и други справки, предоставяни на осигурените лица по ЕГН или на осигурителите по ЕИК/БУЛСТАТ.