Златен медал от Световните ученически игри за лекоатлетка от СОУ „Иван Вазов“

Следващото състезание на Полина Макаева е на балканиадата в Сърбия

Десетокласничката Полина Макаева от СОУ „Иван Вазов“ завоюва поредното отличие в състезание по лека атлетика. Свидетелство за това е последното признание от Световните ученически игри по лека атлетика в Китай, откъдето „вазовката“ си заслужи златен медал в дисциплината хвърляне на диск.

Преди златния медал от Китай, младата лекоатлетка участва в поредица състезания, увенчали се с успехи. Пример за това са Общинските ученически игри, провели се тази година, които бяха изключително оспорвани. Именно там Полина, наред с отборът на девойките 8-10 клас, се справи отлично първо на общинско, а после и на областно ниво. Те се сдобиха с отборен сребърен медал, а интересно бе, че едва три от талантливите спортистки тренират професионално.

На състезанието в Китай ученичката се изправи срещу сериозна конкуренция в лицето на състезатели от 30 страни. Световните ученически игри, провели се само преди няколко дни в град Вухан, Китай, са място за най-изявените и талантливи спортисти, родени между 1997 и 2000 година. От България за игрите отпътуваха 18 атлети, които да я представят в 3 отделни категории. Следващото състезание на Полина е на балканиадата в Сърбия, която може да й донесе една дълга и обещаваща спортна кариера.

Истинското признание за талант спортистиската е получила още през 2013 година. Тогава, на тържествена церемония, е била наградена с престижното отличие "Спортист на годината" за град Плевен. Категорията "Най-перспективен млад състезател до 18 години" е една от най-оспорваните, именно защото е показател за най-обещаващите атлети.