Най-сериозните заплахи за здравето на плажа идват от неизмитите ръце

Другата лятна зараза в момента са шарките

Чревни вируси, шарки и полови болести дебнат отишлите на почивка деца и възрастни. Това заяви пред „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Най-сериозните заплахи за здравето на плажа идват от неизмитите ръце, след като човек е бил в тоалетната, и от оставената повече от 4 часа извън хладилника храна от животински произход“, посочи националният ни консултант по микробиология. Потвърждава го и статистиката. Само за седмица ентероколити са повалили на легло 410 българи, като това са само стигналите до лекар. Броят им е много по-голям, ако се прибавят и самолекувалите се. От началото на годината досега от чревни вируси са пострадали 8134 души срещу 7869 за същия период м.г.

„Ако след тоалетна не си измиете ръцете - има риск от дизентерия (тя лесно се установява в лабораторни условия, но масово не се издирва и затова регистрираните случаи са по-малко) или от ентеровирус“, каза още проф. Кантарджиев. Той е изумен от съобщенията на здравните власти по морето, че англичани се изхождали в басейни. А нечистотиите буквално превръщат басейните в опасни за здравето на останалите почиващи места.

Другата лятна зараза в момента са шарките. 519 са децата с варицела през последната отчетена седмица. От началото на годината те са 16 733 - с 1400 случая повече, отколкото преди година. Ръст има и на заболелите от скарлатина (3072 заболели сега спрямо 2615 по това време преди година). „Скарлатината се причинява от стрептококи, които са виновни и за появата на ангина при децата. Често на малките пациенти се дават неподходящи антибиотици, тъй като не се прави антибиограма, за да се избере подходящият, и така лечението не постига желаните резултати“, обобщи проф. Кантарджиев. Той обясни, че докато си играят или се хранят заедно, особено на морето, децата за минути си предават шарките.

„Тепърва ще бележим пика на половите болести сред възрастните, които, щом стъпят на морето, забравят за ограниченията. Ако обаче летовниците не вземат предпазни мерки, си докарват сексуални зарази“, завърши експертът.