13 случая на чревни инфекции в Плевенско

Жегата е предпоставка за бързото разпространение на заразите

За периода 29 юни - 5 юли в отдел ПЕК на РЗИ - Плевен са регистрирани общо 28 заболявания срещу 42 за предходната седмица.

От групата на чревните инфекции са съобщени 13 случая, срещу 12 за предходния период. По нозологични единици и населени места те се разпределят в 11 ентероколита – по 2 в Дисевица и Петърница, по 1 в Плевен, Червен бряг, Горни Дъбник, Търнене, Тръстеник, Крушовица и Беглеж; 1 ротавирусен гастроентерит в Плевен и 1 шигелоза в Плевен.

От групата на капковите инфекции са съобщени 13 случая срещу 29 за предходната седмица. По нозологични единици и населени места те се разпределят в 4 туберкулози – 2 в Плевен, по 1 в Левски и Бреница; 8 варицели – по 3 в Плевен и Долни Дъбник, по 1 в Одърне и Телиш и един пневмококов бактериален менингит в Плевен.

От групата на трансмисивните инфекции са съобщени 2 случая, като за предходния период няма регистрирани случаи - 2 Лаймски борелиози – 1 в Плевен и 1 в Лозица.

От групата на невроинфекциите няма регистрирани случаи, като за предходния период е регистриран 1 случай на ОВП в Плевен.