Цецка Цачева: Само общите усилия на цялото общество могат да доведат до резултат в борбата срещу насилието

Kръгла маса на тема „Ние даваме своя глас срещу насилието” се състоя в Плевен

"Само общите усилия на цялото общество, както и липсата на търпимост, могат да доведат до резултат в борбата срещу различните прояви на насилие". Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в кръгла маса на тема „Ние даваме своя глас срещу насилието” днес в Плевен.

Председателят на парламента посочи, че живеем в сложно и динамично време, но заедно с хубавите и добрите неща, човечеството не може да се отърси от явление, което се заклеймява и въпреки общите усилия, все още не можем да се похвалим със значими резултати в борбата с насилието срещу жени. Като пример за това Цецка Цачева цитира данни от проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права, според които около 13 милиона жени в ЕС /7 процента от жените в ЕС на възраст между 18 и 74 г./ са били подложени на физическо насилие и около 3,7 млн. жени /2 процента от жените в ЕС в същата възрастова група/ са преживели сексуално насилие през дванадесетте месеца, предхождащи провеждането на интервютата.

"Днес физическото, сексуалното и психологическото насилие срещу жени е един от най-сериозните проблеми и в България, въпреки членството ни в ЕС и в Съвета на Европа, въпреки вниманието, което ЮНЕСКО и ООН обръщат на тази тема, отбеляза председателят на Народното събрание. Фактът, че днес отново ще я дискутираме означава, че няма търпимост, че не гледаме встрани от проблема, а търсим възможните начини и средства за по-ефективното му противодействие", добави Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че част от проблема се крие в несподелянето от страна на жени, претърпели насилие, за това, което се случва в дома им. "Унижението, страхът, неудобството, което изпитва една майка, една съпруга пред децата си, пред роднините в не малко от случаите я кара да остане сама с болката си", посочи Цецка Цачева. "Затова тук е изключително важна ролята на неправителствените организации, които заедно с местните и държавните институции, да бъдат като щит за превенция на бъдещи подобни явления и най-вече като утеха за жените, които са преживели насилие", подчерта тя.

Цецка Цачева посочи, че държавните институции, местните власти, както и европейските институции отделят не малко средства в тази все още неравна борба. Тя уточни, че 16 млрд. евро са отделени от ЕС за изграждане на кризисни центрове, за наемане на специалисти, които да работят и подпомагат жени, претърпели насилие, а така също и за водене на съдебни дела.

Председателят на Народното събрание приветства приемането на декларация на участниците в кръглата маса в подкрепа на инициативата на българския евродепутат Мария Габриел за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени. За да може една инициатива да влезе в дневния ред на Европейския парламент, тя трябва да събере не малка подкрепа, посочи Цецка Цачева и добави, че от 2013 г. това е първата декларация, която получава толкова голяма подкрепа.

"Смятаме, че Европейската година за борба с насилието срещу жените ще ни помогне да кажем силно "Ние даваме своя глас срещу насилието", ще изостри чувствителността на обществото и институциите по проблема и ще ни насърчи да обединим сили и воля за неговото елиминиране, се заявява в декларацията. Участниците в кръглата маса се ангажираха да привличат вниманието на институциите и българските граждани върху сериозността на проблема, да участват активно в диалога за извеждане на преден план на съвместни действия, които да доведат до намирането на общо адекватно решение, да разменят мнения и да дават своя принос в борбата с насилието срещу жените."