Опасната мода сънбърн арт става все по-популярна

Доскоро такава шарка се постигаше случайно при заспиване под чадъра

Sunburn art представлява умишлено слънчево изгаряне. Хората се хвалят с него като с аксесоар, а то увеличава вероятността за рак, пише „24 часа“. Най-лошата идея за здравето това лято е да се поддадете на модата да използвате като постоянен аксесоар... слънчевото изгаряне. Тя се казва сънбърн арт и все още е екзотика у нас. В това е надеждата да чуете за опасното явление, за да не го видите при свършен факт върху тялото на млад човек от семейството. Представлява нещо като постоянна татуировка, постигната чрез налагане на шаблон върху различни части на тялото и печене на слънце до изгаряне.

Доскоро такава шарка се постигаше случайно при заспиване под чадъра на плажа и провокираше тичане за кисело мляко и закачката “дай да ти видя разликата с банския”. Сега е станала повод за “уау!!!” в социалните мрежи. Което накара дерматолози да излязат с официално съобщение, че това повишава риска от най-смъртоносния вид рак на кожата. Предупреждение, което американски издания масово тиражират. Категорично е доказано, че броят на изгарянията в ранна възраст е правопропорционален на риска за малигнен меланом - агресивен рак на кожата с много висок процент смъртност. Така доц. Жана Казанджиева - опитен дерматолог от Александровска болница и член на ръководството на българското сдружение на лекарите с тази специалност, коментира опасната мода.

Слънчевите изгаряния със сигурност увреждат ДНК. Според най-песимистичните оценки на риска 5 или повече тежки “жигосвания” в младостта са предпоставка за до 80-процентно увеличаване на риска от злокачествените форми на кожен рак. По-популярно казано, опасността се удвоява. Промените на клетките не само вдигат вероятността те да се изродят до злокачествени, но и ускоряват стареенето и появата на бръчки.

Ако не можете да убедите младите хора да избягват прекаленото излагане на слънце в името на здравето, опитайте и с естетическия аргумент, съветват дерматолозите. Сред тях не може да се открие нито един с тен от слънце или солариум. Напротив, когато им се налага да са на открито под лъчите, са най-облечените хора, за да намалят ефекта от ултравиолетовите лъчи. И въпреки това се мажат със слънцезащитни средства.

Дори при облачно време слънчевата радиация стига до земята. Тя е най-опасна, когато ни атакува мощно и директно в обедните часове. Максимално уязвими са децата и хората със светла кожа, която лесно изгаря. При тях е по-висок и рискът за меланом в очите - също много тежка форма на рак. Част от профилактиката за всички хора е носенето на тъмни очила с качествен защитен филтър.