Рекорден брой патриоти в тазгодишния поход „По стъпките на Апостола“

Животът

08-07-2015, 14:48

Снимка:

Plevenutre.bg

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От ГЕРБ подредиха изложба в чест на Апостола

Другите плевенски следи в "Дякон Левски"

По този начин се опитваме да сътворим идеята на Левски у децата

От 13 до 19 юли ще се състои 21-вият поход "По стъпките на Апостола". Маршрутът минава през Стара Планина от Плевен до Карлово. Откриването му традиционно ще бъде пред паметника на Левски в Плевен на 12 юли вечерта. Най-рекорден брой участници има през тази година – 220 млади хора. Това заяви Павлин Цонев - председател на Общинския комитет "Васил Левски" - Плевен и ръководител на похода в пресклуба на БТА.

„За разлика от миналата година, тази година броят на учениците в похода е доста сериозен. До момента има много желаещи ученици и студенти, от които повече от 80 са от Плевен, останалите са от Видин, Карлово, Никопол, Челопеч и София. Основните ученици от този поход са от Математическата гимназия в Плевен, от Гимназията по туризъм, от Гимназията с преподаване на чужди езици, СОУ „Яворов“, ДФСГ „Интелект“, СОУ „Иван Вазов“ и „Панайот Пипков“. Ръководителят допълни, че са разпределени основно първите пет лъча на похода с учениците. Той включва още три лъча основно с по-възрастни участници. Интересен е и т.н ретро лъч, който се появи миналата година – това са участници, които са започнали преди години или от началото на основаването на похода през 1995 г.

Васил Копчев - създател и почетен председател на националния поход "По стъпките на Апостола" изясни, че тази година са 14 лъча общо, но като основатели и учредители са пет. „С нас от Видима ще дойде и ректорът на Панорамата. Уговаряме и интересни срещи в Троян, Троянският манастир, Левски“. Той спомена, че маршрутът е голямо предизвикателство, тъй като се преминава и през двата върха на Стара Планина – Ботев и Левски. „Тръгваме с превоз през Видима, след това качваме хижа „Плевен“. След нея ни очаква много сериозен преход на 17 юли в петък - тогава ще изкачваме заслона Ботев и в същия ден слизаме до хижа „Васил Левски“. На другия ден 18 юли от хижата слизаме в Карлово“.

Павлин Цонев съобщи, че тази година за пръв път похода ще премине и през връх „Триглав“. „Както винаги сме се подготвили с много стабилни водачи, изпитани през годините на нашия поход. Потомъкът на Левски – Васил Чардаклиев (69 г.) и този път ще е най-възрастният участник в похода. Той е родственик с Дякона по линия на сестрите на майката на Левски“.

Според Цонев, интересен факт е, "че всеки от лъчите провежда тематична вечер, в който ден си изберат, като се съберат на една поляна или подходящо място и се обсъждат теми, в които децата могат да коментират. Много интересна дискусия се получава в тези вечери – всеки си казва мнението, опитваме се да мотивираме децата да ходят по света и да се върнат обратно в България да покажат това, което са научили и по този начин да сътворим идеята на Левски“. Той допълни, че когато един човек помага на собствената си държава, това го доближава до Апостола.

Васил Копчев отправи и специални благодарности на всички, дарили средства на похода, сред които Община Плевен с 2000 лв., а 1300 лв. лични средства е дал за каузата Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Подкрепа са оказали и от Българския туристически съюз.