Внимание! Горещините изострят психозите и неврологичните заболявания

Увеличават се и кризите при болно сърце и бъбреци

Хората с нервно-психиатрични проблеми са сред най-засегнатите от горещините и при резки обрати на времето, пише "24 часа". Високите температури изострят психозите и неврологичните заболявания, особено неблагоприятни са за страдащите от епилепсия. Това съобщи проф. д-р Надка Бояджиева, ръководител на катедрата по фармакология и токсикология в Медицинския университет в София.

Мозъкът е зависим от кръвообращението, при излагането на главата и тялото на горещините се стига до дисбаланс в кръвоснабдяването на различни зони на мозъка. Под влияние на високите околни температури се нарушава терморегулацията на мозъка и се засягат фините механизми, които регулират неговата работа. Това води до активиране на заболяванията, свързани с работата на мозъка. Стига се до кризи - както депресивни, така и свързани с еуфорични прояви. Така проф. Бояджиева обясни механизмите на изостряне на състоянието при хора с нервно-психични проблеми под влияние на жегите. Тя препоръчва хронично болните с психични, сърдечни и бъбречни заболявания, при които кризите зачестяват, както и всички останали да избягват екстремните горещини и да пият повече течности. За да не се стигне до обезводняване, Бояджиева съветва наред с плодовете, зеленчуците, студените супи, фрешовете, айряна да се приемат и по около 1,5 л вода.

Националната ни кухня, която е типичен представител на балканската диета, е много близка до признатата за най-здравословна средиземноморска диета. През лятото тя застъпва силно зеленчуковите ястия, таратора, салатите, плодовете, млякото, сиренето - все храни, които са полезни в горещините, обясни специалистът по хранене проф. Светослав Ханджиев.