104 състезатели от 6 страни влязоха в горещи битки на писта "Долна Митрополия"

Ангел Караньотов взе старта по супермото

Много оспорвани битки имаше на пистата в Долна Митрополия за Гран При на България. Стартираха 104 състезатели от 6 страни - Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Македония и нашите най-добри пистови и супермото пилоти. Условията на пистата на летищен комплекс „Долна Митрополия” край Плевен бяха чудесни за надпреварите в отделните класове в европейския шампионат по Супермото и четвъртия кръг от Източно-Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта, пише специализираното издание clubs1.bg.

Първи на трасето излязоха скутерите от втория кръг на шампионата. Стартираха 15 машини, като в челото лидерите непрекъснато си сменяха местата. Победата обаче отиде при стартиралия от първа позиция Лауренциу Чурешку (Румъния) с Aprilia. Втори стана нашият Иво Михайлов с Malaguti, който бе на 3,476 сек., а трети стана също наш пилот - Боян Петров с Aprilia.

В клас SP125 квалификацията и състезанието спечели Милен Георгиев, следван от Жулиета Ленкова и Християн Бузалковски от Македония, който финишира на 1:41 мин. от победителя. Всички пилоти в този клас бяга с машини Aprilia. Победата в клас F600 отиде при Емил Андреев с Kawasaki. Подиумът бе изцяло български, защото негови подгласници бяха стартиралия от първа позиция Павел Драганов с Kawasaki и Тодор Меченски с Yamaha. Тримата водиха много напрегната битка, като за момент Меченски дори изпревари Андреев, но той си върна позицията.

Оспорван дуел имаше и в клас F1000 между Красимир Михайлов с BMW, който стартира от първа позиция и Михаил Атанасов със Suzuki. Победата бе за Атанасов, който финишира с 3,524 сек. пред Михайлов. Трети стана Луко Луканов със Suzuki. Той пък води битка с Красимир Попов с Yamaha. Така и в този клас подиумът бе изцяло български.

Ветеранът от Сърбия Ненад Стоянович с Yamaha спечели победата в клас Supersport 600. Той успя да вземе старта, докато нашият Александър Георгиев с Honda закъсня и трябваше да догонва. Той обаче не успя да доближи Стоянович. Сашо падна на шикана и въпреки че продължи, се класира 6-и. В Супермотото имаше повече късмет и триумфира като победител. Втори стана румънецът Йонел Паскота с Yamaha, който в средата на дистанцията успя да изпревари нашият Бойко Божинов, също с Yamaha.

Първа победа в клас Superbike 1000 спечели Ангел Караньотов с Kawasaki. Всъщност той бе първи и на предишното състезание, но бе декласиран. Зла прокоба тегне обаче над друг фаворит за победата – Мартин Чой с BMW. Той беше най-бърз в квалификацията и стартира от първа позиция. След това обаче, Мартин забави ход, завъртя още една бавна обиколка и спря с повреда в демпфера. Караньотов победи с 4,225 сек. Втори остана Красен Кънчев. Сбъдна се и мечтата за подиум на Александър Ленев с Kawasaki.