Над 220 души тръгнаха по стъпките на Апостола

Участниците в похода "По стъпките на Левски" ще бъдат посрещнати от Цецка Цачева на 18 юли в Карлово

С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в неделната вечер официално беше обявено началото на 21-ия поход "По стъпките на Апостола”. За да поздравят организаторите и участниците, дойдоха народният представител Владислав Николов, заместник областният управител арх. Бойко Балтаков, кметът проф. д-р Димитър Стойков, началникът на отдел „Образование и култура” при Община Плевен Йонита Иванова.

"Поздравявам организаторите - Общинския и Общобългарския комитет „Васил Левски” за куража и доблестта не само да отстояват идеята на похода, а и да я превърнат в една от най-ярките родолюбиви традиции. Поздравявам участниците, сред които все повече млади хора и представители на различни държави, за волята да потеглят по стъпките на най-великия българин. Стъпки, предначертали Свободата на нашето Отечество. Несравнимо е чувството да извървиш този славен път, но още по-силно е чувството да носиш Левски в сърцето си, да усещаш неговия поглед и да следваш мъдрите му завети, надживели всички времена. Идеята за похода неслучайно се роди именно в Плевен, с което заслужено можем да се гордеем. В мрачните години на робството градът ни беше достоен пазител на българската вяра, език, традиции и дух. Тук се родиха плеяда родолюбци като Атанас поп Хинов и неговият брат Данаил Попов, за които съдбата на Отечеството бе над всичко. Те не се поколебаха да отворят домовете и сърцата си за бунтовните думи на Апостола и първи да изрекат паметната клетва „Свобода или смърт”. В навечерието сме на 178-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Нека неговият образ и неговото велико дело винаги ни напомнят за обичта към родината – истинска и безусловна, за силата на духа, за смелостта, доблестта и честта, за величието на подвига… Времето е в нас и ние сме във времето, ни каза Апостола. А времето му отреди безсмъртие с признателността на България! Дълбок поклон пред делото и паметта на Васил Левски и всички, отдали живота си за Свободата на Отечеството! Пожелавам успех на похода и много нови поводи за удовлетворение и самочувствие на организаторите и участниците!", каза в обръщението си проф. Димитър Стойков.

Участниците в тазгодишния поход са рекорден брой - над 220, разпределени в осем лъча. Над половината от тях са ученици и студенти. Потомъкът на Апостола - 69-годишният Васил Чардаклиев, отново е най-възрастният участник. На 18 юли всички лъчове по традиция ще се съберат в родния град на Васил Левски - Карлово, с което ще бъде дадено началото на тържествата по повод годишнината от рождението на Апостола. Тази година те ще бъдат посрещнати от Председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева.

По време на церемонията прозвуча стихотворение за Левски, написано от Полина Георгиева от ГПЧЕ, а Ванеса Блажева изпълни „Хубава си, моя горо”.