15-годишна от Плевен спечели републиканското по шах за незрящи

Турнирът събра рекордните 81 състезатели от 22 клуба

15-годишната Габриела Илиева спечели републиканското първенство по шах за незрящи, което се проведе в Дряново, пише "Спортал". Състезателката от Плевен беше голямата изненада на турнира, след като още при дебюта си записа седем победи от седем срещи и разби двуполюсния модел, налаган от години от Илинка Дилкова (София) и Кънка Виткова (Кюстендил). На второ място завърши Илинка Дилкова („Витоша“ София), а трета остана Пена Йонкова („Бялата лястовица“ Габрово).

Републиканското първенство по шах за незрящи ще се запомни и с рекордния брой участници – 64 при мъжете и 17 при жените. Многото желаещи да се състезават принуди организаторите да разделят мъжете, които занапред ще играят в две групи, за да бъдат гарантирани по-равностойни срещи. В турнира участваха шахматисти от 22 клуба – от София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Габрово, Горна Оряховица, Дряново, Кърджали, Монтана, Пловдив, Варна, Сливен, Бургас, Русе, Силистра, Ямбол и Шумен. За пръв път организаторите от Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ осигуриха достатъчно брайлови и аудио часовници, закупени по проект на Агенцията за хора с увреждания. Надпреварата се осъществи с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания, Министерството на младежта и спорта и Съюза на слепите в България.

Първенството беше най-мащабното и многолюдно събитие на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ за тази година.