Община Плевен свиква Консултативен съвет по транспорта

Изготвен е проект на План за устойчива градска мобилност на Плевен за периода 2015-2025 г.

Във връзка с изпълнението на Проект „BUMP – Планове за устойчива градска мобилност”, финансиран от Хоризонтална програма „Интелигентна енергия-Европа” на Европейския съюз, Община Плевен изготви проект на План за устойчива градска мобилност на Плевен (ПУГМ) за периода 2015-2025 г.

Общата цел на ПУГМ е: Транспортната система на Плевен да се развие като устойчива във времето, интегрирана, основана на модерни технологии, конкурентноспособна, ефективна, лесна за ползване и осигуряваща придвижване без граници.

Изследването на водещата проблематика обуслови вариантните предпоставки и отвори пространство на избираемост при прилагането на възможните подходи за преодоляване на съществуващите проблеми.

Във фазата на синтез концептуално се очертаха главните посоки за активна промяна, даващи добри перспективи за развитие на устойчивата градска мобилност.

На тази методологична основа могат да се посочат десет основни направления за целенасочено въздействие в посока развитие на системата за градски транспорт, която да:

◘ е достъпна и да отговаря на основните нужди на всички ползватели във връзка с придвижването;

◘ съответства на различните поребности от услуги за мобилност и транспорт на гражданите и бизнеса;

◘ направлява съотношенията в развитието на отделните форми на придвижване и подобрява взаимодействието между различните видове транспорт;

◘ отговаря на изискванията за устойчивост, като удовлетворява нуждите от икономически растеж, социално равенство, здраве и качество на околната среда;

◘ оптимизира ефикасността и ефективността на разходите;

◘ подобрява използването на територията на градските зони, заедно с прилежащите периферни пространства, съществуващата транспортна инфраструктура и услуги;

◘ повишава привлекателността на градската среда, качеството на живот и общественото здраве;

◘ подобрява безопасността и сигурността на движението;

◘ намалява замърсяването на въздуха и шума, емисиите на парникови газове и потреблението на енергия;

◘ допринася за по-добра цялостна ефективност на трансевропейската транспортна мрежа и на транспортната система на Европа, като цяло.

След идентифицирането и приоритизирането на основните затруднения пред градската мобилност, бяха определени визията, стратегическата цел, приоритетите, мерките и дейностите в ПУГМ.

Визия: Развитие на балансирана, екологосъобразна, енергийно ефективна и икономически жизнеспособна транспортната система, основана на модерни технологии, доминирана от масовия градски обществен транспорт, велотранспорта и придвижването пеша, в интерес на местната общност и като основа за стимулиране на вътрешния интегритет и устойчивото развитие на региона.

Стратегическа цел: Постигане на висока степен на мобилност в градските зони и прилежащите територии на Плевен при условията на икономически изгодно придвижване и гарантирано опазване на околната среда с осигурени: максимална достъпност, сигурност, безопасност, екологично чист, разнообразен и удобен транспорт.

Приоритети и свързани с тях мерки:

Приоритет 1. Повишаване на функционалните възможности на общинската транспортната система.

Мярка 1.1. Подобряване на техническото състояние и експлоатационните качества на транспортната инфраструктура.

Мярка 1.2. Изграждане на енергоефективно улично осветление с интелигентна система за управление.

Мярка 1.3. Подобряване на планирането за преодоляване ограниченията на градското пространство.

Приоритет 2. Налагане на енергоефективни и природосъобразни форми на придвижване в градските зони и прилежащите територии.

Мярка 2.1. Развитие на екологичен, надежден и модерен масов обществен транспорт. Мярка 2.2. Повишаване дела на велотранспорта.

Мярка 2.3 Преминаване към икономичен и щадящ околната среда немасов обществен транспорт. Мярка 2.4. Подпомагане и насърчаване на придвижването пеша.

Приоритет 3. Подобряване на управлението на градския транспорт и трафика.

Мярка 3.1. Разширяване приложението на Интелигентни транспортни системи.

Мярка 3.2. Промяна на паркинг-модела.

Мярка 3.3. Намаляване плътността на трафика.

Приоритет 4. Сформиране на култура на градската мобилност.

Мярка 4.1. Провеждане на информационна кампания.

Мярка 4.2. Въвеждане на обучение по градска мобилност.

Предстои публично обсъждане на проекта на документа, набиране на още идеи за осъществяването на определени инициативи, тематичното им разпределение в съответните мерки, по предложения на всички заинтересовани страни – органи, организации и институции от държавния, частния и обществения сектори. По този повод Община Плевен свиква на 17.07.2015 г. Консултативен съвет по транспорта.