МВР: Няма етническо напрежение в село Пелишат

Кметът на селото Петър Йочев инициира създаването на нощен обход с местни жители

Етническо напрежение в Пелишат няма. Това е заключението от провелата се вчера среща в салона на читалище "Пробуждане" в центъра на селото, на която присъстваха старши комисар Венцислав Катинов, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, административният ръководител на Районна прокуратура – Плевен Владимир Николов и лидер на ромското общество – Върбан Маринов.

От МВР - Плевен информират, че в рамките на заседанието старши инспектор Мариан Дочев – началник на РУМВР Пордим е направил преглед на състоянието на конвенционалната престъпност. Динамиката на показателите за първите шест месеца на 2015 е била съпоставена със същия период на предходната година. Детайлен анализ е направен на данните за кражби – престъпленията с най-висок относителен дял в т.нар. битова престъпност.

От началото на годината на територията на село Пелишат са заявени 12 престъпления, от които 6 кражби. През 2014 година общо заявителските материали са били 18, от които 14 кражби. Определен е полицейски служител за ежедневна работа по сигнали на жителите на селото. Инициирани са срещи с хората от населеното място всеки месец. В тъмната част на денонощието е осигурено дежурство от полицейки патрул от двама служители с един автомобил. Осигурени са седем камери за видеонаблюдение, както и фирма за сигнално охранителна дейност.

Срещата е приключила с покана на кмета на село Пелишат Петър Йовчев за създаване на нощен обход с местни жители и осигурени 5000 лева от кмета на община Плевен проф.д-р Димитър Стойков за закупуването на още камери за видеонаблюдение.