Плевенски ученик с медал от международната олимпиада по математика!

Любен Личев се завърна със сребро от Тайланд

С два сребърни, един бронзов медал и две почетни грамоти се завръщат младежите от отбора по математика след 56-ата международна олимпиада по математика, съобщиха от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН). Тя се проведе между 4 и 16 юли в Чианг Май, Тайланд, и в нея участваха 114 отбора от цял свят.

С шест медала се завърна олимпийският отбор по математика от Младежката балканска олимпиада, която се проведе в края на юни в Сърбия, а преди дни българските младежи завоюваха 5 медала на 46-ата международна олимпиада по физика. В началото на юли пък с 8 медала българските деца се класираха на първо място в Балканската олимпиада по информатика.

От международната олимпиада наградените български младежи са: Любен Личев, МГ - Плевен, 12 клас – сребърен медал; Деница Маркова, СМГ, 11 клас – почетна грамота; Александър Чергански, СМГ, 11 клас – бронзов медал; Виолета Найденова, СМГ, 10 клас – сребърен медал; Емилиян Рогачев и Александър Тенев, СМГ, 12 клас – почетна грамота.

Техни ръководители са проф. Петър Бойваленков от Института по математика и информатика в БАН - преподавател в Природо-математическия факултет на ЮЗУ, изпълнителен директор на списание "Математика" и ръководител на отборите по математика от 2003, и Емил Колев - доктор на математическите науки, доцент в Института по математика и информатика в БАН.