Цонко Цонев специално пред Plevenutre.bg - за фестивала в Левски и магията на рока

"Номерът с фестовете е да не ги правиш веднъж, а да ги продължиш", сподели кметът на Каварна

На 15, 16 и 17 юли град Левски се превърна в епицентър на рока. В рамките на три дни 16 младежки рок и поп банди имаха шанс за изява на сцената на "Yоuth music fest", а във финалната вечер Джон Лоутън и БТР изнесоха неповторимо шоу, в което се включи и Кметъла на Каварна Цонко Цонев. Едва ли има по-подходящ от него, който би могъл да даде точна оценка за изминалото събитие. Цонко Цонев сподели в интервю за Plevenutre.bg, че в Левски предстои още нещо интересно, но поговорихме и за други неща.

Цонко, кaк ти се видя организацията на рок феста в Левски и има ли шанс едно малко градче да се превърне в гнездо на рока? Какви препоръки би дал, имайки предвид опита ти в сферата?

Присъствах в последния ден, когато се състоя заключителната част. Много е хубаво това, че се дава път на младите групи и че има ментори като Славчо Николов и Николо Коцев - много големи китаристи, които учат децата и имат правилен подход към тях. Това беше най-ценото от цялото събитие. Единствената ми препоръка е това събитие да се случва всяка година. Да пусне корени и да стане част от културния календар на град Левски. На заключителната вечер имах чувството, че съм в Плевен. Имам много приятели от там и всички бяха дошли специално за феста. Много рокаджии бяха пристигнали от областния град, което е прекрасно. Станали сме като едно голямо рок семейство. Хора, с които също се виждаме и на фестовете в Каварна. Това също е част от добрия имидж и крайния резултат - един малък град да привлече хората от цялата област и въобще от тази част на България. Други препоръки нямам. Според мен много добре направено беше. Изпълни се целта - младите са доволни. хората от Левски, гостите от областта... Видях гости от Варна, както и от доста други места. Приятно съм изненадан от добрата организация.

Безспорно е, че концертите в Каварна помогнаха България да намери място на рок картата на Европа, но и от друга страна направиха много по-видима и известна самата Каварна на картата на България. Твоята равносметка?

Започнахме с един концерт, с втори - след това се превърна във фестивал и концертите продължиха. Имаше градация. Не бях го планирал, но имах някаква програма. Всичко се получи от самосебе си покрай самите събития. Джон Лоутън дойде за първи път през 2004 г. През 2005-та дойдоха "Назарет", после "Саксън", "Дийп пърпъл", "Скорпионс"... И изведнъж почнаха да се наслагват. Оказа се успешно и хората започнаха да идват. Градът стана интересен и почна да се инвестира все повече. Получи се голяма реклама от тези мероприятия и живна целият регион. 2006-та пробвахме първия фестивал, който се оказа успешен и оттам-нататък продължихме. Фестивалите се оказаха добри попадения. Като хубавото е, че от нашия бюджет на Общината не сме дали нищо - разчитахме на билети и спонсори. Но е много трудна организацията. Отделно си ремонтирахме добре стадиона, за да може да се проведат тези мероприятия. Възобновихме спортната база. Това даде тласък на туризма и на местната икономика. Завъртя се колелото и го правим всяка година. Номерът е да не го правиш веднъж, а да продължиш, да има смисъл. "Еднократни фойерверки" в България сме забелязвали често - много други се опитваха да ги правят, но остана само нашият фестивал. Дори на Балканския полуостров тази година няма друг рок фестивал.

Доколкото знам, обяви, че няма да се кандидатираш за нов мандат. Това може ли да окаже някакво негативно влияние на рок фестивалите в Каварна? Или сега още повече ще може да им се посветиш?

Не, фестивалът продължава. Вече са продадени над 500 билета за изданието догодина - на 1,2 и 3 юли се пада. Така че организацията си върви. За първи път се продават толкова много билети една година преди да се знаят групите, които ще участват. Инерцията е такава, че мероприятията продължават. Ще се посветя естествено още повече на рок фестивалите. Ще продължа да помагам и на Каварна да се развива. Не е задължително да е само от ролята на кмет.

Разбрах, че в град Левски се подготвя още нещо интересно и ти имаш сериозно участие.

Да, и за мен беше ползотворно гостуването ми на феста. С Николо Коцев подготвяме една изненада и съвсем скоро ще стане ясно дали ще се случи. Едната част е готова. Групата - 50 процента. Остава да уточним другата част по организацията - това са другите 50 процента. Става дума за българска група с голям вокал.

А какви мероприятия предстоят в близкото бъдеще в Каварна?

Искам да поканя всички плевенчани и всички хора от Плевенско, които са на море, на третото издание "Фестивала на фойерверките" на 14 и 15 август. На 14 ще пеят "Dan Low", известни с песента си "Jonhy B". Във втората вечер ще са Румънеца и Енчев с техни изпълнители. И по 4 зари на вечер ще бъдат - петък и събота. На централния плаж в Каварна, ще има и диджей. Организатор е Андрей Слабаков, водеща ще е Ернестина Шинова. A на 4, 5 и 6 септември ще се състои "Миден и рибен фест", за 12-та поредна година. Ще участват Дани Милев, Мариана Попова, Любо Киров, Тони Димитрова и рокгрупата "Кросфайър". Ще предложим различни стилове. И ще се ядат много миди и риба. Това са двете големи мероприятия, които предстоят.