Картини-ментета на велики художници рисуват в Плевен?

60 копия на родни класици откриха у търговец в София

Масовото фалшифициране вече се е превърнало в епидемия на пазара на съвременно изкуство, категорични са експерти и полицаи. В края на януари т.г. криминалисти от Националната полиция разкриха депо с над 60 фалшиви картини на български класически художници, скрити в дома на търговец на изкуство в София.

Сред платната имало копия на Никола Танев, Атанас Михов, на Димитър Казаков-Нерон и много други известни художници, които се търсят, а картините им се търгуват между 10 и 50 хил. лева. Сред картините ментета дори имало една, която имала издадено удостоверение за автентичност от известна изкуствоведка. Собственикът на апартамента депо казва в полицията, че картините са му дадени от търговци и собственици в страната, които знаят, че той е в средите на търговци и колекционери, и се надяват, че може да ги продаде. Той казва, че чака само комисиона.

Като произход се смята, че картините ментета са били рисувани в Плевен и Велико Търново, което значи, че там и в момента се изработват фалшификати, подозират от МВР.

Все по-сериозен проблем на аукционите ставали не копията на съществуващи картини, а обявяването на фалшификати на известни майстори за новооткрити неизвестни до момента, но автентични картини, разказват полицаи. В много случаи се съобщава, че платното е намерено на тавана на дома на старо буржоазно семейство. При този вид фалшификация няма риск да се сравнява с оригинал и е много по-трудно дори в експретиза да се докаже, че са фалшиви, пише "24 часа".