Две отличия за плевенски шахматисти от фестивала "Малкият принц" във Враца

В продължение на 17 дни градът ще се превърне в столица на шахмата

На 17 юли в синята зала на Младежкия дом във Враца стартира шахматния фестивал "Врачанско лято 2015". До 2 август, в продължение на 17 дни, градът ще се превърне в столица на шахмата, посрещайки състезатели в три последователни турнира: детски фестивал за Купа "Малкият принц", Открит шампионат за жени "Тракийска принцеса" и Открит турнир за мъже за Купа "Врацата 2015".

Със съдействието на Българска федерация по шахмат и Община Враца, на 18.07 и 19.07. СКШ "Враца" организира за втора година турнир за деца до 12 години "Малкият принц". Състезанието събра силен състав от 29 участници, поканени персонално от организаторите. Сред тях бяха и 7 малки шахматисти на СКШ "Плевен XXI". Турнирът се проведе по Швейцарска система в 7 кръга при класическа контрола от 50 минути с 10 секунди добавка на всеки ход. Партиите на първите 10 дъски се играха на електронни дъски и се предаваха на живо по интернет. Според регламента на турнира бяха предвидени медали, грамоти и парични награди за победителите в турнира, както и за първенците по възрастови групи до 8 и 10 години за момичета и момчета. Най-много точки събра състезателят на Столичен център Милко Бакалов. Той спечели турнирът с 6 т. от 7 възможни. На втора и трета позиция с по 5,5 т. се наредиха Николай Чолаков от ШК "Ан пасан" София и представителят на домакините Георги Игнатов. Четвъртото място с 5 точки и правото да играе в блиц надпреварата за красивата купа "Малкият принц" извоюва още един състезател на ШК "Ан пасан" - Владимир Павлов. Със същият актив петата награда получи Елиф Мехмед, състезателка на ЦСКА.

Плевенските шахматисти Нора Рашева и Данислав Гърков бяха най-малките участници в турнира. Те бяха наградени със златни медали като победители във възрастовата група до 8 години, съответно с 2 и 3 спечелени партии. Специалните награди при 10-годишните заслужиха Патрисие Найманова, състезателка на ШК "Михаил Тал" Червен бряг, и Георги Колев от ШК "Локомотив" Пловдив. Успешно се представиха и останалите състезатели на плевенския клуб: Захари Иванов завърши с 4 точки и 11 място, Кристиан Милев записа актив от 3,5 точки и зае 16 място. Любомира Ленкова спечели 3 победи, а Аделина Тодорова и Иван Червенков финишираха с по 2,5 т. Победител във финалната блиц надпревара стана Николай Чолаков, който бе награден с приза "Малкият принц".