От ТЕЦ-Плевен излизат на мълчалив протест утре

Животът

22-07-2015, 16:52

Снимка:

Plevenutre.bg

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Лишаването от още 5 % от приходите от продажба на електроенергия води до финансов колапс

“Топлофикация – Плевен” – ЕАД уведоми в декларация, че утре предстои едночасов протест от енергетиците. Работниците и служителите ще започнат протестни действия, изразяващи се в мълчалив протест от 13:00 до 14:00 часа пред дружеството.

„Ние, енергетиците от “Топлофикация – Плевен” - ЕАД, производители на топло и електроенергия сме силно притеснени от приетите на първо гласуване и предложени и одобрени от Комисията по енергетика към Народното Събрание за второ гласуване промени в Закона за енергетиката в частта му за създаване на фонд "Сигурност на електроенергийната система", който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на Обществения доставчик – НЕК - ЕАД чрез вноски, които да бъдат в размер на 5 % от месечните приходи от продадена електрическа енергия на всички производители на електрическа енергия.

От друга страна недостига на оборотни средства поради предварително заплащане на природния газ, ненавременното заплащане на топлоенергията от битовите клиенти и закъсняващите плащания на продадената електроенергия, водят до задълбочаващи се финансови и технически проблеми.

Лишаването от още 5 % от приходите от продажба на електроенергия, изискването за срочно плащане до 15 число на месеца, възможността за събирането на вноските по реда на данъчно-процесуалния кодекс както и непризнаването на вноските като разходи при ценовото регулиране води до финансов колапс на дружеството и невъзможност за изпълнение на дейността ни. С тези намерения за промени се създават реални опасности за невъзможност за спазване на тези задължения и фалити в сектора“, се казва в декларацията.