Цигани се правят на турски туристи, обират шофьори

Последният подобен случай е бил край ловешкото село Брестница, след разклона за Плевен и Русе

Роми се обличат като турски туристи и гастарбайтери, за да обират наивни шофьори. Те се движат на големи групи край пътя и махат за помощ на всяка минала кола. Докато един баламосва шофьора, останалите разкостват колата му. От началото на летния сезон подобни случаи зачестиха, съобщи "Монитор". позовавайки на МВР.

Последната подобна група е засечена да „заработва” на главния път от София за Варна край ловешкото село Брестница, след разклона за Плевен и Русе. Около 20 роми седят от двете страни на пътя всеки ден, като дори паркират и по няколко коли. Те избират място, което е точно след завой, за да не се забелязват отдалеч и да не будят подозрение.

Апашите разчитат на изненадата на шофьорите, пред които изведнъж се появяват добре облечени хора, приличащи на гастарбайтери или на туристи. Притеснено ръкомахат към пътниците в автомобила и ги молят да спрат. Веднъж щом някой наивен водач го направи, на прозореца застава един от групата и започва да пита за някаква измислена посока. Моли за дребна сума, с оправданието, че нямат, а се изгубили. Веднага щом се приберат щели да ги изпратят. През това време останалите застават пред колата, така че да не може да потегли. Ако шофьорът се съгласи да даде пари, го оставят да си тръгне.

„Получаваме сигнали за подобни групи и веднага изпращаме патрул на място. Когато ни видят обаче, те се разотиват. Ако нямаме свидетелски показания на потърпевш и подадена жалба, ни е много трудно да реагираме. В повечето случаи водачите дори не разбират, че са били обрани. Докато те разговарят с ромите, друг от групата отваря задната врата, стига там да няма човек и взима каквото може.

Пострадалият разбира чак след време за липсата на вещите си и това прави почти невъзможно залавянето на извършителите”, обясниха от МВР. Оттам предупреждават всички шофьори да избягват ненужното спиране на пътя, особено когато там има големи групи хора. Полицаите разкрили и няколко случая на подобни измами през последните месеци. Освен на туристи, роми се правели и на румънци, които са аварирали с колата си край пътя. Те научавали по няколко думички, с които се опитвали да заговорят спрелите да им се притекат на помощ хора. С ръкомахане им обяснявали, че им е свършило горивото и нямат пари. Вместо това обаче имало злато. Някои шофьори приемали ценностите срещу дребна сума пари. После се оказвало, че благородният метал е само евтина имитация.