Обсъждат на пресконференция образователната система на децата от етническите малцинства

РИО-Плевен партнира по проект за качествено образование на учениците от различен етнически произход

На 24 юли от 13.00 часа в Плевен, в зала „Орион” на Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване ще се проведе пресконференция за представяне на резултатите от проект „Ефективност на формите на интеркултурно образование - гарант за качествено образование на учениците от различен етнически произход”, която е част от дейностите по договор № 33.13 – 2 – 093/11.09.2014 г. между РИО- Враца и ЦОИДУЕМ. Партньор по проекта е РИО- Плевен.

РИО- Плевен и РИО- Враца осъществяват близка по цели и приоритети политика и по отношение на образователните потребности на децата и учениците от етническите малцинства. В ежедневната работа контактите между експертите от РИО- Плевен и РИО- Враца са системни, като често се обсъждат и решават проблеми, свързани с образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Поради близостта и съседството по местоположение на област Враца и област Плевен директори и учители от областтта също поддържат ефективни връзки и контакти. Част от училищата обменят на различни форуми /работни срещи, конференции/ добри практики. Възможност за осъществяването на подобни дейности осигурява съвместната работа по проекта на ЦМЕДТ «Амалипе» - Велико Търново, в които са включени училища от област Враца и област Плевен.

С участието на началниците на РИО-Враца и РИО-Плевен, експерти и педагози в конференциите на място в двете териториални области ще покаже, че партньорското осъществяване на проект, който подпомага педагогическите специалисти, работещи в мултикултурна среда, води до много добри резултати в постигане на общата цел: обхващане и задържане в образователната система на децата и учениците от етническите малцинства, чрез осигуряване на равен достъп до качествено образование в мултикултурна образователна среда.