Горещото време крие повече опасности за жените

Адаптацията на организма към жегите може да отнеме до 6 седмици

Цяла България се пържи над 30 градуса дни наред, а поредицата от дълги горещници не спира. Адските жеги не са препоръчителни за никого, но един от двата пола е застрашен повече, отколкото другия. Здравето на жените е по-податливо в горещини и затова рискът за влошаване при тях е по-голям.

Според проучванията нежният пол е по-уязвим от жегите, особено в напреднала възраст. По принцип жените имат по-висока вътрешна температура и може би затова са по-малко толерантни към високите градуси. Освен това доста жени са предразположени към разширяване на вените, а дългото застояване под слънцето измаря организма и подува тези важни кръвоносни съдове. Това може да е причина за съсирване на кръвта (тромбофлебит) и да възникне възпаление на вените (най-често на краката). Ето защо повечето дами се оплакват от подуване и напрежение именно при ходене.

Горещниците причиняват огромен стрес и на сърдечно-съдовата система, особено при болни хора. Към кожата се насочва повече кръв за сметка на други важни органи като коремните. Целта на това движение на кръвта е да насочи топлината в тялото ни от вътрешността към периферията на организма. При потенето пък човек може да стигне до момент, в който да губи по 2 л течност на час. При това, тя е богата на калий и натрий, което допълнително натоварва сърдечно-съдовата система.

За адаптирането на организма към топлото време може да минат от 2 до 6 седмици и включва настройката на сърдечно-съдовата, ендокринната и бъбречната система. А пълното свикване на организма с несвойствена температура отнема няколко години. Затова не е никак чудно, че прекалената жега може да доведе до сърдечен удар и смърт. Сред по-леките последствия са обривите, преумората, отоците, припадъците и гърчовете.