Плевенчанин стана първенец на Випуск 2015 на НВУ "Васил Левски"

Кадър от Плевен е първенец и на професионалния сержантски колеж

79 курсанти, които завършват Националния военен университет "Васил Левски" в Търново, получават първо офицерско звание на специален ритуал. Сред произведените в лейтенанти са 5-тима виетнамци и 12 жени, също випускници на военния вуз, пише "24 часа".

Първенец на Випуск 2015 е лейтенант Теодор Христов от специалност "Организация и управление на тактическите подразделения във военновъздушните сили" със специализация "Летец-пилот". Той завършва обучението си със среден успех от курса на обучение Отличен 5.75 и от държавните изпити Отличен 6.00.

Лейтенант Теодор Христов е роден в гр. Плевен. Баща му е бивш военен, а по-малкият му брат е второкурсник в НВУ, каза началникът бриг.ген.Пламен Богданов. Теодор е избрал назначение в авиобаза Граф Игнатиево. Разпределението на останалите випускници в поделенията на Българската армия е извършено според класиране по специално разработена методика, уточниха от НВУ.

44 кадети пък завършват осмия випуск на Професионалния сержантски колеж. Те ще получат свидетелства и ще им бъде присвоено първо сержантско звание - "младши сержант".

Първенец на випуска е младши сержант Пламен Георгиев от военно формирование 22160 в гр. Плевен. Той е от специалност "Експлоатация и ремонт на радиотехническа информационна и компютърна техника" и е постигнал успех Отличен 5.97.