Слагат водомер на кладенеца, ако харчим водата за стопански цели

Животът

26-07-2015, 08:30

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слагат водомери и на кладенците, имало бум на изграждането им

През последните 2 години се наблюдава увеличение на броя на подадените уведомления за намерения за изграждане на кладенци

Физическите лица, които са собственици или ползватели на недвижим имот, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб. м. на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води. Това каза Весела Комаревска от пресцентъра на Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен пред bnr.bg и добави, че това е разписано в Закона за водите.

"Законът за водите не изисква монтиране на измервателни устройства на кладенците за собствени потребности, но, при неизпълнение на горепосочените условия, може да се укаже монтиране на измервателно устройство. За нарушение се счита, когато водата от кладенеца се използва не за собствени потребности, а за стопански цели. Обръщаме внимание, че посоченото количество на денонощие е за собствени потребности. Тоест - потребностите от вода за домакински цели, както и за водопой на животни и за поливане в границите на собствения имот, с изключение на потребностите от вода за извършването на стопанска дейност и упражняване професия или занаят."

В Тарифата за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване изрично е посочено, че не се заплаща такса за водовземане от повърхностни и подземни води за задоволяване на собствени потребности на гражданите, при спазване на нормативната уредба.

Изграждането на кладенец за индивидуално безплатно водовземане става, без да е необходимо разрешително, но след като собственикът уведоми съответната Басейнова дирекция, каза още Весела Комаревска.

"При подаване на уведомлението се декларира, че кладенецът ще бъде изграден за водовземане за собствени потребности. Собственикът или ползвателят на имота, където е изграден кладенец при горепосочените условия, е длъжен в тримесечен срок от изграждането му да го обяви в съответната Басейнова дирекция. През последните 2 години се наблюдава увеличение на броя на подадените уведомления за намерения за изграждане на кладенци за собствени потребности на гражданите, но не може тази тенденция да бъде определена като бум."