Бойко Борисов откри пречиствателната станция в Луковит (Снимки)

Над 117 млн. лв. са инвестициите за околна среда в Ловешка област

В Луковит премиерът Бойко Борисов откри новата пречиствателна станция за отпадъчни води, обслужваща над 7000 души. Зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров участва в церемонията. Изградени са 18, 7 км канализационна и е реконструирана 11, 5 км водоснабдителна мрежа. Обектите са финансирани по „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Луковит“ чрез ОП „Околна среда 2007-2013“. Общата стойност на проекта е 33, 5 млн. лв.

Вложенията в екологична инфраструктура са важни, защото мръсотията преди отиваше в реката, каза Борисов. „Благодаря на фирмите и на кметовете на общините, че не спряха да строят, въпреки спрените средства от ЕС. Видимо е какво се прави в Луковит. Очакват ви още проекти“, допълни министър-председателят.

Инвестициите в околна среда са инвестиции в здравето на хората в общината, а отношението им към природата, е своеобразна оценка за манталитета и културата на общността, посочи в словото си зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров. Изградената канализационна мрежа играе ключова роля в превенцията на наводненията и други природни бедствия, подчерта Гуджеров и поздрави екипа, работил за осъществяването на проекта. Над 117 млн. лв. са инвестициите за околна среда в Ловешка област, припомни зам.-министърът. От думите му се разбра, че в общината са инвестирани още 22 млн. лв. в инсталация за правилно третиране на отпадъци, която ще бъде открита след два месеца.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева също бе в Луковит, за да открие обновения градския площад, реализиран по Програмата за развитие на селските райони. Общият размер на тази инвестиция е над 2 млн. лв.