На колко градуса трябва да работят климатиците през лятото?

Организмът е поставен под стрес, възможно е да се получат летни алергии и преохлаждане

Колко харчат климатиците и на колко градуса трябва да ги държим, така че да не ни вредят? На този въпрос отговори пулмолога д-р София Ангелова пред репортерa на сутрешния блок на БНТ.

„Безспорен факт е, че климатиците са наш добър приятел през летните горещини, но те могат да бъдат наш голям неприятел, ако ги използваме неправилно. При разлика в температурата отвън и температурата отвътре има разлика повече от 10 градуса, тогава рискуваме да настинем. В такъв случай нашият организъм е поставен под стрес, получава се преохлаждане, създава се условие да се активират бактериите, които нормално съществуват в нашата носна и устна кухина, в резултат на това се получава хрема, кихавица. Ако бюрото ни се намира точна под студената струя рискуваме да получим схващане, болка по мускулите, болки по ставите“, обясни д-р Ангелова.

Според нея нашият мозък става ленив, когато е висока температурата, затова 22-24 градуса е температурата, в която нашия организъм се чувства комфортно и може да извършва своите задължения. „Възможно е да получим летни алергии от климатиците. Важно е да знаем, че филтърът на климатика е една прекрасна среда за развитие на т. нар. термомицети. Именно климатиците обичат развитието на хламидии, микоплазми, легионели“.

„В последните години пулмолозите забелязваме, че все повече пациенти с пневмонии посещават нашите кабинети и клиники. Именно това се дължи на климатиците и на това, че не се почистват, че не се дезинфекцират редовно филтрите“.

На финала д-р Ангелова даде съвет, че трябва редовно да почистваме филтрите на климатиците си, ако искаме да бъдем здрави през лятото.