Очакват ни зрелищни звездопади до края на годината

Красив метеорен дъжд ще заблести на 12 август с около 90 падащи звезди на час

До края на годината голяма част от нощите ще заблестят от величествения танц на падащи звезди. Полугодието ще предложи на любителите на звездите и планетите нещо повече от обичайните метеорни дъждове. То ще ни накара по-често да се взираме в небето, за да видим странни и възхитителни космически явления. В следващите няколко месеца ще има няколко дати, на които може да се насладим на феномена и да си пожелаем куп желания.

Тази година Луната ще е в намаляваща фаза и няма да пречи на гледката с ярката си светлина. На 12 август ще е най-зрелищният метеорен дъжд през годината заради големия брой падащи небесни тела – около 90 в час.

Следващият звездопад, макар и с не толкова голяма интензивност, ще е на Орионидите на 21 и 22 октомври. Средно ще падат между 20 и 25 метеора на час в съзвездието Орион, пише в. „Всеки ден“.

На 23 и 24 октомври в небето над нас отново ще има падащи звезди, но този път ще са от Южни Тауриди. Метеорите от този поток ще се наблюдават от 7 септември, но пикът им ще е от 23 октомври – по средно 5 метеора на час, а звезди от този поток ще падат до 19 ноември.

На 11 и 12 ноември ще може да се наблюдава звездопадът на Северните Тауриди в съзвездие Телец. Тогава може да си пожелавате материални блага, защото Телецът е зодията на парите.

Дните 17 и 18 ноември ще бъдат с едни от най-ярките потоци нападащи звезди. Тогава ще можем да наблюдаваме Леонидите, които ще падат по средно 15 метеора на час в съзвездието Лъв.

На 13 и 14 декември ще е най-интензивният звездопад. Метеорите от звездния дъжд на Джеминидите ще падат по средно 100 на час в съзвездието Близнаци. Най-ярки звездите ще са за жителите на Северното полукълбо.

Последният метеоритен дъжд, сбъдващ желания, за 2015 година ще е на 21 и 22 декември. Тогава може да наблюдаваме Урсидите, чиято интензивност ще е средно 25 метеора на час в съзвездието Малката мечка.