Поливната система в Плевен работи ефективно

Животът

31-07-2015, 13:51

Снимка:

"Паркстрой"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повече от месец изпитваха новата поливна система на плевенския площад

Системата покрива над 5 декара на плевенския площад

Поливната система в Плевен работи ефективно, съобщават от общинската фирма "Паркстрой". Тя бе приета с приемно-предавателен протокол от Община Плевен.

През седмицата с рекордно високи температури поливната система се настройва да полива по два пъти всяка нощ. По този начин не се допуска растителността да пострада от жегите. Системата покрива над 5 декара на площада в Плевен и поддържа необходимата влага на тревните площи, многогодишните и сезонни цветя, храстите и дърветата. Поливното съоръжение е конструирано така, че да се включва поетапно, на отделни кръгове, и да полива според нуждите на конкретните растения, поясняват от "Паркстрой".

Новозасадените 119 дървета през първата година се поливат и ръчно, с маркучи, за да може да се стабилизират и развиват успешно – допълват от дружеството. През последната гореща седмица дърветата са поливани всеки ден. Една част от насажденията се поливат с разпръсквачи, а друга – капково.

Ефективноста на една поливна система зависи от 4 фактора – важно е налягането да е според утвърдени стандарти, което е спазено при поливната система в Плевен. Разпръсквачите да са от един клас, за да работят равномерно. Радиусът им на действие да е съобразен с формата на площта и вида растителност. Обхватът на периметъра да е такъв, че някои от пространствата да не се преполиват, а поливането да става равномерно, които изисквания са факт при поливаната система в града. Друг параметър е физико-химичният състав на почвата, като от него зависи настройването на интервалите за поливане.