Приключи проект "Обща Стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния - България"

Реализираните дейности обхванаха цялата трансгранична територия на двете страни по поречието на р. Дунав

На заключителна пресконференция екипът на Областна администрация Плевен отчете изпълнението на проекта „Обща Стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България”, финансиран по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г.

Toй се реализира с подкрепата на 12 партньора от България и Румъния. Реализираните дейности обхванаха цялата трансгранична територия на България и Румъния по поречието на р. Дунав. Извършена е оценка и анализ на социалното, икономическото, териториалното сближаване и икономическата конкурентоспособност на целия трансграничен регион Румъния – България. В рамките на проекта е разработена Стратегия за устойчиво териториално и икономическо развитие на трансграничния регион, като документът е достъпен на уебстраницата на Областна администрация Плевен. Сред отчетените дейности е и създадената подробна и оперативна база данни за територията на трансграничния регион Румъния – България.

В рамките на проекта са изпълнени 7 пилотни проекта в сферата на транспортната инфраструктура, конкурентоспособността, образованието, развитието на човешките ресурси и устройственото планиране. Постигнатите цели на проекта касаят също и повишената информираност в трансграничния регион Румъния – България, както и разработване и прилагане на ефикасни и устойчиви териториални инструменти за мониторинг, известяват от Областна администрация - Плевен.