Над 20 души са ангажирани в разкопките на античния Димум в Белене (Снимки)

Археологическите разкопки ще продължат до 10 август

В ход е осмият сезон на археологическите разкопки на античния кастел и митница Димум в Белене. Ангажирани са 22 души като само четирима от тях са възрастни хора, а другите са младежи - момчета и момичета, от града. Научен ръководител на разкопките е Соня Лазарова от Военноисторическия музей в Плевен, а заместник-ръководител - археолог Николай Русев - докторант в Секция за антична археология към Националния археологически институт с музей към БАН. В дейността им помага археолог Венко Иванов от Регионалния исторически музей-Плевен.

Обект на изследвания през този сезон е западната част на Принципията - главната сграда на кастела, чиято съществена част бе разкопана през 2013 г. Тогава бе установено, че тя е дълга 30 м и широка 17 м. През предходната година изследването бе в източна посока.

Археологическите разкопки започнаха на 20 юли и ще продължат до 10 август. Те са изцяло финансирани от бюджета на Община Белене, който отделя между 10 до 15 хиляди лева годишно за археологически проувания, считано от 2007 година. Белене е една от малкото общини в България, които толкова дълго време отделят собствени средства за подобни дейности.

След приключване на проучванията от археолозите, екипът на Община Белене ще кандиданства пред подходящи програми за получаване на финансиране с цел реставрация и възстановка на Принципията на античния Димум, съобщават от местната администрация.