Меморандум за честна и открита предизборна борба предлагат от ГЕРБ - Плевен

Предложението е във връзка с наближаващите избори за местна власт

"Във връзка с наближаващите избори за местна власт предлагам на всички потенциални участници в изборите да подпишем в разумен срок един меморандум, действащ до изборния ден. Меморандум за честна и открита борба, за борба между политики и идеи, а не лични нападки, обиди и дискредитации.“ Това предложи Мартин Митев, председател на групата общински съветници от ГЕРБ – Плевен и общински ръководител на ГЕРБ – Плевен на пресконференция.

Поводът за нея бе вчерашния фарс, разиграл се по време на сесията на Общински съвет – Плевен.

"Както знаете този фарс си има своята предистория, започнала с пресконференцията на БСП. На тази пресконференция беше лансирано, че групата общ. съветници в ляво ще внесат искане за извънредна сесия или като извънредна точка, изслушването на двамата архитекти. За всеобща наша изненада, обаче предложението за извънредна точка дойде от точно противоположния край на залата – колегите отдясно. Предвид този факт у мен се породи съмнение относно чистоплътността на това искане. Декларацията на колегите отдясно, която те направиха при прекратяването на точката, обаче разсея всички тези мои съмнения. Цитирам дословно: „С колегите отдясно, с колегите отляво ще направим всичко възможно това безумно отношение към проблемите на Плевен…… да бъде прекратено“. Изводът се налага от самосебе си. Безпринципно и лишено от всякакви морални норми обединение на два взаимоизключващи се политически субекта в името на чисто комерсиалната логика за привличане на електорат срещу ГЕРБ.“, категоричен бе г-н Митев.

"Още при приемането на дневния ред ясно изразих опасенията си, че всичко това ще бъде евтин политически популизам и това се потвърди, както сте го отбелязали и вие във вашите публикации. Първо съгл. чл. 43 ал. 4 от нашия правилник, като извънредни точки могат да се включват само спешни въпроси. Нищо спешно няма във въпросното изслушване и от него нищо не може да произтече освен да си чешем езиците и да си правим политически пиар. Това изслушване не само че е безвъзвратно закъсняло, но е и с доста лош предизборен привкус. Питам колегите и отляво и отдясно защо не потърсиха становището на архитектите преди да бъде завършен площада и преди да бъдат подписани всички протоколи и актове. Проектът е приключен още в средата на януари по мои спомени, в пълен обем с подписани Акт 15 и Акт 16. Какво правихте от януари до сега, колеги общински съветници. Чакаха да наближат изборите, за да занимават плевенската общественост с ланския сняг! Попитах и архитектите къде бяха миналата година по време на изпълнение на проекта? Защо след като сега твърдят в този политически оцветен пасквил, че са имали трудности в комуникацията си с общинска администрация, защо тогава не поискаха трибуна да ни запознаят с проблемите си? По онова време е можело да приемем някакво адекватно решение, което да спести твърдяните от тях проблеми. А сега какво можем да направим шест месеца след приемането и въвеждането в експлоатация на обекта, освен да се замеряме с предизборен популизъм, каквато явно бе целта! Не се учудвам на евтиния популизъм на БСП, които не са печелили избори в община Плевен от далечна 1995 – вече двадесет години и ги тресе неистов страх от предстоящата им сгромолясваща загуба през октомври. До там са я докарали, че нямат свой собствен кандидат за кмет, а са тръгнали да подкрепят кандидат на никому неизвестните Тракийски дружества. Не се учудвам и на напъни на „независимия“ кандидат кмет отдясно да пречупва абсолютно всичко през призмата на дребното политиканстване с цел евтини политически дивиденти. Силно съм учуден обаче защо двама именити плевенски архитекти позволяват да бъдат въвлечени и използвани за дребните политически интрижки на тези колеги и то точно два месеца преди кампанията. И двамата архитекти са подписали всички необходими за приключването на проекта документи и са си получили договорените хонорари. Ако твърдят че проекта е изпълнен не според правилата и проектите, нека сезират компетентните институции, които да извършат съответните проверки и да дадат компетентното си становище, а не да слугуват на политически формации, които на техен гръб искат да си правят политическата интрижка.“ заяви още г-н Митев.

"Абсолютна лъжа и спекулация е изявлението на Цветко Цветков по време на пресконференцията им, че кметът на Плевен е поднасял „изкривена, неточна и невярна информация” както пред Общинския съвет, така и пред медиите във връзка с изпълнението на проекта. По време на цялостното изпълнение на проекта е изнасяна постоянна и навременна информация за неговата реализация, включително с участието и на двамата архитекти и то пред вас самите. Площадът на Плевен е факт. На него се радват плевенчани и гостите на Плевен и това явно озлобява колегите и от ляво и от дясно, защото все по-сигурно усещат собствената си загуба на местния вот и нямат друг ход – освен да използват дребно политическо интригантство.“, заключи общинският ръководител.