Пълният контрол по пътищата се завръща

Пътните полицаи отново могат да спират и глобяват нарушители без камери

Пътни полицаи ще могат да спират и глобяват шофьори за извършени от тях очевидни нарушения и без да са снабдени с камери, съобщи МВР. От полицията предприемат тези мерки заради многото катастрофи и жертви от началото на годината. Инцидентите с автомобили за последните 6 месеца са почти 4000. 370 души са загиналите.

"Пътните полицаи и служители от звената "Престъпления по пътищата" и "Сигма" вече ще могат да санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата, като не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода на т.нар. "широкообхватен контрол", посочват от ведомството.

От МВР уточняват, че за всяко спиране служителят е длъжен да вземе отношение и да издаде съответния документ – фиш или акт за установяване на нарушение.

Решението е влязло в сила на 24 юли с цел да се активизира контролната дейност и да не се допускат системни нарушения от участниците в пътното движение, казват от МВР.

Т.нар. метод на широкообхватен контрол бе въведен в началото на годината. С цел да се намали корупцията патрулните коли на полицаите, които имат право да спират шофьори, те бяха оборудвани и с камери и микрофони, които да записват проверките.