Днес е световният ден на динята!

Новините

03-08-2015, 08:25

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лечебните свойства на динята и пъпеша

3 тона безплатна диня на сладък фестивал в Морската

Вкусният и свеж плодов зеленчук произлиза от Южна Африка

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви съсзехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.