Медицинският университет обяви платен прием за студенти

Над 200 са кандидатите, подали заявления за попълване на незаетите места след трето класиране

След трето класиране за специалност „Медицина” в МУ-Плевен постъпиха над 200 заявления за попълване на 15 незаети места по държавна поръчка за специалност „Медицина” – 8 за момчета и 7 за момичета. Днес вечерта на сайта на висшето училище и на място в Ректора ще бъде изнесено ІV класиране на кандидат-медиците. Също на 3 август вечерта ще бъде готово и ІІ класиране на кандидат-студентите за бакалавърските специалности във факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и Медицинския колеж. В рамките на два дни – 4 и 5 август – новоприетите студенти ще се записват за обучение по „Медицина” и в осемте здравни специалности на МУ-Плевен.

За шеста поредна година, като антикризисна мярка, Народното събрание гласува да се даде възможност на държавните висши училища да приемат студенти за обучение срещу заплащане. Решението бе обнародвано в Държавен вестник на 24.07.2015 г. чрез Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. След запълване на местата за обучение по държавна поръчка, законът дава право на университетите с отлична оценка от институционалната акредитация да обявят прием за платено обучение в рамките на капацитета на висшето училище, но не надвишаващ 5% за съответната специалност.

В тази връзка и на основание решение на Академичния съвет Медицински университет – Плевен за поредна година обявява места за платено обучение по специалност „Медицина” и за бакалавърските програми на факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и медицинския колеж. За специалност „Медицина” местата за прием платено обучение са 30; в професионално направление „Здравни грижи” – местата за специалност „Медицинска сестра” са 5; за „Акушерка” – 3; за „Медицински лаборант” – 2; а за „Помощник-фармацевт” – 5. В професионално направление „Обществено здраве” местата за платен прием по специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” са 3, а за „Социални дейности” – 1 място.

За специалност „Медицина” право да кандидатстват за обучение срещу заплащане имат кандидат-студентите, положили успешно конкурсните изпити по биология и химия във висшето училище в Плевен, но неприети на класиранията за държавна поръчка. Това право се дава и на кандидати, положили успешно състезателните изпити в друг медицински университет в страната срещу представяне на служебна бележка, удостоверяваща изпитния им резултат.

За специалностите във факултетите „Здравни грижи” и „Обществено здраве”, както и в Медицинския колеж, за обучение срещу заплащане ще се приемат кандидати, положили успешно теста по биология в МУ-Плевен, но некласирали се за местата по държавна поръчка, както и такива, положили успешно изпит за същите специалности в друг медицински вуз и представили служебна бележка. Освен това право за участие в класирането за платено обучение по бакалавърските програми ще имат и кандидат-студенти с успешно положен държавен зрелостен изпит по биология, които до момента не са били кандидати в МУ-Плевен. При равен бал, в класирането на приетите за обучение срещу заплащане, предимство ще имат тези кандидати, които са положили успешно конкурсните изпити в МУ-Плевен.

Годишните такси за обучение на студентите, приети срещу заплащане за 2015/2016 учебна година, са непроменени от предходни години: за специалност „Медицина” - 7414,20 лв.; за „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” – 2303,90 лв.; за специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Медицински лаборант” и „Помощник-фармацевт” – 4165,00 лв. и за „Социални дейности” – 1508,80 лв.

Срокът за подаване на документи за прием платено обучение в МУ-Плевен е в края на м. август – от 24 до 27 август – в Учебен отдел на Ректората. Кандидатите, които до този момент не са участвали в класиранията на висшето училище, ще трябва да заплатят административна такса от 60 лв. за обработване на документите им.

Първо класиране на новоприетите студенти за обучение срещу заплащане ще бъде обявено на 28 август 2015 г, а записване ще се извършва по факултети от 31 август до 3 септември.

На сайта е качена подробна информация за обявения прием платено обучение в МУ-Плевен, за изискванията към кандидатите, за размера на годишните такси за обучение, за сроковете за подаване на кандидатстудентски документи, както и за класирането и записването на новоприетите студенти. Това съобщиха от пресцентъра на МУ-Плевен.