В плевенската болница ще консултират безплатно деца с диабет

Отварят специализирани центрове за деца с хронични болести

В 28-те областни болници се създават здравно-консултативни центрове, които ще осигуряват лечението на хронично болните деца. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов.

Центровете са част от националната програма за майчино и детско здравеопазване, която е приета и стартира от септември. Бюджетът ѝ е 2 млн. лв. до края на годината. С тях се осигуряват безплатни грижи, прегледи и изследвания за бременни, майки и деца.

В здравните центрове ще работят медицински специалисти, психолог, социален работник и координатор. Те ще консултират и ще организират прегледите, изследванията и терапията на децата с хронични заболявания - сърдечни, неврологични, обменни, вродени малформации и др. За всяко дете ще се изготвя терапевтичен план, който ще трасира пътя му за директен достъп до нужните специалисти и дейности. Ще пише от какви прегледи и изследвания има нужда детето и с каква периодичност да се правят.

Достъпът до центровете в областните болници е безплатен, вече няма да се налага родителите да търсят начин за справяне с проблемите, обясни Москов.

Специализирани центрове за някои хронични заболявания се създават в университетски болници, предвижда още програмата. Те ще предоставят прегледи, консултации и изследвания извън болничното лечение. За сърдечноболните деца например центърът ще е Националната кардиологична болница, а за тези с лицеви малформации - УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. Децата с диабет пък ще се консултират в ендокринологичната болница в София и университетските в Пловдив, Варна и Плевен. Хематологичните болести поемат детската онкохематология в София, “Св. Марина” - Варна, и “Св. Георги” в Пловдив. Недоносените деца ще се проследяват в университетската болница “Майчин дом” в София, а децата с муковисцидоза - в Александровска болница. За спинална мускулна атрофия центърът ще бъде в “Пирогов”.