Как да пестим електроенергия през лятото?

През юли средният товар по мрежата се е повишил с 5% в сравнение с предходния месец

През горещите летни дни значително нараства броят на включени климатици или вентилатори в жилищата и офисите. През юли средният товар по мрежата, обслужвана от ЧЕЗ, се е повишил с 5% в сравнение с предходния месец. Спрямо юли миналата година увеличението е 4%, пише novanews.

В сезона на летните отпуски е важно при по-дълго отсъствие от дома да бъдат изключвани уредите от електрическите контакти. По този начин може да се намали излишният разход на електроенергия и да се избегнат възможни повреди. Летните гръмотевични бури могат да повредят електроуредите, ако са включени в мрежата и нямат мълниезащита.

Ето и няколко съвета за разумно използване на електроенергията през лятото:

- Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате.

- Пуснете щорите през деня, за да предотвратите навлизането на топлина през прозорците.

- Осигурете добра изолация на прозорците. Те са причина за 10-25% от сметката за охлаждане.

- По възможност използвайте охладителни уреди с висок енергиен клас. Средствата, вложени в енергоспестяващи мерки, се възстановяват за период от 1 до 5 години благодарение на по-ниската консумация на енергия.

- Таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа ще намали сметката за затопляне на вода с 15%.

- Ако топлите водата си с бойлер, понижете температурата от 60 на 55 градуса, за да намалите фактурата с 10%.

- Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за нейната работа.

- Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане – така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.

- Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

- Размразявайте хладилника си по-често, защото образуваният в него лед повишава значително разходите за ток, а замърсяването на решетката на гърба на хладилника може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.