Българинът пие повече бира, отколкото газирано и вода в бутилки

72 литра на човек на година достига консумацията на кехлибареното пиво

Невероятно, но факт! Българинът пие повече бира, отколкото бутилирана вода. Превесът на пивото над водата става осезаем в разгара на лятото, макар че тогава консумацията и на двете напитки скача с до 50% спрямо зимата. Това показа проучване на “Труд” след допитване до Съюза на пивоварите в България и членове на Асоциацията за безалкохолни напитки.

Консумираната бира достига 72 литра на година или 144 големи халби, показва статистика на Съюза на пивоварите в България. През лятото обикновено мъжете пият около 13-14 пъти месечно бира, а жените едва 5-6 пъти. Любопитното е, че като цяло през летните месеци средно българите консумират бира 10 пъти месечно, докато през зимните пият 2-3 пъти месечно.

По отношение на водата нашенецът сериозно изостава спрямо останалите европейци. Българите пият двойно по-малко бутилирана вода, отколкото в другите европейски страни, където средно на година се изпиват по 140 литра.

Още 70 литра средно на домакинство се пада на консумацията на газирани напитки, показват данните на Националния статистически институт. Любопитно е, че българинът пие най-малко плодов сок в целият ЕС. На човек от населението у нас се падат едва 9, 4 литра годишно, докато в Германия е 34 литра, посочиха от асоциацията. В същото време според официалната статистика нашенецът пие между 8 и 9 литра ракия годишно. Само че в това число не е включено домашното производство, което е преобладаващо.

До 1-1,2 литра на ден кехлибарено пиво за мъжете и до 0, 5 литра за дамите се приемат за “умерена консумация”, която не нанася щети на здравето. Изводът е на Световната здравна организация, която обаче подчертава, че задължително два дни в седмицата трябва да са изцяло чисти от алкохол.