Крадци избират жертви по фейсбук - следят кой е заминал на море

"Основният проблем на българина е, че много обича да се хвали и да се показва", заявиха полицаи

Млада двойка си оправя багажа. Слага в куфарите леки дрешки и бански и товари багажа в колата. След няколко часа път вече е на морето. Разтоварва и отива на плаж. Още със стъпването на брега си прави селфи и пише във фейсбук “Друго си е на морето”. Точно това чакат крадците, които следят профилите на двамата. Така те вече знаят, че набелязаният от тях апартамент е празен и спокойно може да го оберат, разказват полицаи пред "24 часа".

"Основният проблем на българина е, че много обича да се хвали и да се показва. Отива на курорт, снима се и веднага качва във фейсбук. Вместо да парадира на секундата, е много по-добре човек да изчака да се върне от почивката си и тогава да качи снимките в интернет”, съветва униформен.

Много често в социалните мрежи се допускала и друга грешка. Хората си качвали детайлни снимки на апартаментите и така улеснявали крадците. Те вече предварително знаели кое къде стои и не губели време да тарашат.

Млади момичета пък обичали да показват бижутата си във фейсбук. Често си качвали и снимки с пари. Крадецът вижда това парадиране и решава да действа.