Заразени животни с бруцелоза са установени в село Ракита

Областна дирекция по безопасност на храните са предприели необходимите ограничителни мерки

Миналата седмица е получен сигнал, че в сeло Ракита, Община Червен бряг, има животни доставени от района на град Рила, област Кюстендил, където бе локализирано огнище на зараза от бруцелоза.

На 10 август се проведе извънредно заседание но Областната епизоотична комисия, на която бе изнесена информация от д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ и д-р Атанас Гарев, директор на Регионална здравна инспекция-Плевен, за предприетите от тях действия.

Областна дирекция по безопасност на храните са предприели необходимите ограничителни мерки. Животните са затворени. Млякото се унищожава в специално определени за това траншеи. Проведени са разяснителни мероприятия. Към днешна дата има издадена заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните, с която се разпорежда, какви мерки да се вземат за недопускане разпространение на болестта върху други животни и заразяване на хора. Взети са проби от всички животни във фермата и тези, които дадат положителен резултат при изследването ще бъдат евтанизирани и останките унищожени в екарисаж до Шумен. На собствениците на унищожените животни, които са регистрирани по указания от закона начин, ще се изплати обезщетение.

Болестта се предава на хората чрез консумация на заразено месо и мляко. С оглед ограничаване на нежелателни последствия е необходимо да се консумират мляко, месо, млечни и месни произведения само от регламентирани производители.

Регионална здравна инспекция извършва проучване на терен за хората имали допир с животните и използвали млечни продукти от тях.

Местното население и личните лекари в с.Ракита са информирани за симптоматиката на болестта. Основно по тяхна информация се правят прегледи и се насочват към максимален брой хора за взимане на проби. Продължават да се правят изследвания, докато това което е предвидено като мерки от епизоотичната комисия промени посоката си. Забранено е придвижването на животни към и от с.Ракита, както и клането им.

Арх. Бойко Балтаков, заместник областен управител на област Плевен, е издал заповед №РД-09-105/10.08.2015 год., в която подробно са указани задълженията на отговорните ведомства и институции за овладяване на положението и недопускане разширение на заразата. Това информират от Областна администрация - Плевен.