Червенобрежка гимназия гради модерна учебно-производствена база

Проектът се нарича "Професионалното образование – инвестиция в бъдещето”

Новата учебна година за ПГХТ "Юрий Гагарин” в Червен бряг ще започне с мощен старт и работа по поредния спечелен проект. Той отново е свързан с модернизиране на материалната база в училището, за което Министерството на образованието и науката отпуска още 94 192 лв. Проектът се нарича "Професионалното образование – инвестиция в бъдещето” и ще се изпълнява по Националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование”. Добрата вест за школото дойде в Деня на Св. Лаврентий, покровител и патрон на всички готвачи и хлебари.

С реализиране дейностите по проекта ще се извърши строително-монтажна и ремонтна дейност на учебната кухня, зала за дегустация и теоретичен кабинет по професиите "Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост”, "Ресторантьор”, ”Готвач” и ”Работник в заведенията за хранене и развлечения”.

"Отчитайки развитието на туризма и хранителните технологии в България, като приоритетен и перспективен отрасъл на икономиката, както и с оглед непрекъснатото търсене на квалифицирани кадри за пазара на труда, Професионална гимназия по хранителни технологии ”Юрий Гагарин” е заинтересована да подобри и повиши капацитета на материално-техническата си база за практическо и теоретично обучение”, твърди убедено директорът Лиза Ценова. Така ще се даде и възможност учениците тук да се обучават на реални работни места, оборудвани и обзаведени с най-съвременната техника. И нещо много важно - с реализиране на проекта ще се осигурят 20 работни места на 90 ученика. Както и досега, училището разчита на подкрепата и на местния бизнес. Този път за партнираща организация е избрана фирма „Юриеви” ЕООД – Червен бряг, съобщават от местната администрация.

Само за последните три години червенобрежката гимназия по хранителни технологии съумя да защити и да реализира успешно няколко проекта към Националната програма за модернизиране на системата на професионалното образование, на обща стойност над 185 233 лв. С тях в училището бе изградена една от най-модерните учебно-производствени бази в региона.