МВР: 17 загинали деца за първите седем месеца на годината

Регистрирани са 3995 тежки катастрофи с 368 загинали от началото на годината

За седемте месеца от началото на годината са регистрирани 3995 тежки катастрофи с 368 загинали. Данните са до 31 юли, съобщи в пресконференция, предавана на живо в "Здравей, България”, началникът на „Пътната полиция” Бойко Рановски. В сравнение с миналата година произшествията са с 88 повече, загиналите – също.

По думите на Рановски пешеходците са една от уязвимите групи на пътя. В повечето случаи вината за катастрофите с пешеходци е на водачите. В Пловдив има увеличение на загиналите – броят им е по-голям от този на територията на СДВР.

Децата също са уязвима група – 17 са загинали за първите седем месеца на 2015-а, ранени са 604. Осем от намерилите смъртта си на пътя са загинали като пътници, седем като пешеходци и две като водачи. "През първите два месеца на годината беше много занижен контролът. До месец май мобилните камери не се използваха. Ефектът от камерите ще се види след месеци, може би година, тъй като до май не бяха използвани пълноценно”, подчерта началникът на „Пътната полиция”.

От 3 до 9 август от камерите са регистрирани 3953 нарушения, от стационарните – над 5000. На телефон 112 са подадени около 70 сигнала за гонки от 1 юли. Само 15 са били истински. Проверени са над 500 коли и 500 водачи. Съставени са 70 акта и над сто фиша за неправоспособност.