Двама са болните от бруцелоза в Плевенско

Епидемиологичното проучване продължава за откриване на още лица в риск

На 8 aвгуст в РЗИ-Плевен постъпи сигнал за възникнало епизоотично огнище от бруцелоца в частна ферма за отглеждане на кози в с. Ракита. Във връзка със случая бе извършено епидемиологично проучване съвместно с представители на ОДБХ-Плевен.

В контакт с животните или консумирали прясно козе сирене са 15 лица, като 1 от тях е консумирало и сурово мляко. Две от контактните лица са със симптоми на заболяването от една седмица – температура, главоболие, слабост, нощно изпотяване, мускулни и ставни болки. Проведена е консултация с инфекционист. Назначено им е съответното лечение, взета е кръв за хемокултура, съобщава РЗИ.

Припомняме, че на 10 август бе проведено заседание на Областната епизоотична комисия. Със заповед на зам. областния управител на област Плевен бяха разпоредени мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта.

Епидемиологичното проучване продължава за откриване на още лица в риск и организиране извършването на изследвания за откриване на заболели, вкл. на лица с латентна форма на заболяването. Провеждат се здравно-промотивни дейности.