Ето какво ще предложат Дните на Балканското кино в Плевен тази седмица (Видео)

Тази седмица ще гледаме "Белведере" и "Как бях откраднат от германците"

Дните на игралното кино от Балканските страни продължават и тази седмица. Припомняме, че всеки петък и събота през август, а последната седмица - и в неделя, в Летния театър в парк "Кайлъка" от 21.00 часа ще се излъчват филми, участвали в престижния Фестивал за филми от Югоизточна Европа SEE A PARIS, провеждащ се във френската столица. Прожекциите са безплатни.

На 21 август, петък, ще гледаме филма на Ахмед Имамович "Белведере". Боснененската лента разказва за бежанския лагер Белведере и копнежът на вдовицата Рувеида да забрави войната, 15 години след етническото прочистване в Босна и Херцеговина. Филмът представя една необичайна картина за търпението, вярата, любовта, и преди всичко, прошката.

На 22 август от 21 часа ще  започне прожекцията на сръбския филм "Как ме откраднаха германците” на режисьора Милош Радивоевич. В лентата се разказва един епизод от детството му - по време на германската окупация на Сърбия през Втората световна война. На Втория кинофестивал на югоизточна Европа в Париж, сръбската продукция печели наградата за най-добър филм, а актрисата Йелена Джокич е отличена с приза за най-добра актриса.