22-годишно момиче почина мистериозно в Центъра за настаняване от семеен тип в Плевен

Лора постъпила в Центъра през февруари с редица вродени заболявания, тежала 11 килограма

22-годишната Лора Цветкова, която тежала само 11 кг., е починала в Център за настаняване от семеен тип в Плевен. Отишла си е от този свят при неизяснени обстоятелства в неделя, но едва днес се дава гласност на случая.

Наскоро бивша служителка в дома разказа, че служители на центъра системно са извършвали тормоз и побой над децата. Иванка Славчева има съмнение, че Лора е била бутната от столчето си, или е била ударена по главата.

"Бях много стресирана вчера като научих, че е починала. От вътрешни източници, пожелали анонимност, е известно, че причината е мозъчен кръвоизлив. Това момиче имаше шанс да претърпи положително развитие и да живее нормален човешки живот“, заяви бившата служителка в Център за настаняване от семеен тип.

Лора постъпва в центъра в началото на тази година и въпреки че има редица вродени заболявания, Ваня твърди, че състоянието на момичето започнало да се подобрява. Тя имала нужда от непрекъснати грижи, защото страдала от бъбречна недостатъчност.

"Опасно при нея бе това, че през деня седеше на високо столче във всекидневната. Неподвижна беше. Имаше опасност тя да бъде бутната и да стане голяма беля, aко има проблем с други деца. При нея липсваше адекватна медицинска грижа", добавя Славчева. Тя уточни, че на Лора е било отказано да бъде извършена операция. "След като тя отиде на лекар заради проблеми с отделянето, всичките медицински епикризи и изследвания бяха скрити от ръководството. Как може да работим при такива условия?", пита Иванка.

От центъра обаче заявиха, че служителите 24 часа са работили с Лора и тя получавала всички необходими грижи. На въпроса защо се стигна до нейната смърт, възпитателят Пламен Милошев отговаря с вдигане на рамене. "Не мога да ви кажа. Може би е следствие от заболяванията й, с които я приехме. Когато постъпи при нас, лекарите се чудеха как този организъм е успял да живее 21 години", заяви той.

Ваня обаче твърди, че момичето е нямало никакви заболявания на главата и не може да си обясни откъде се е появил мозъчният кръвоизлив. "Опасявам се, че или е паднала от столчето, или е била ударена, но не вярвам да е от дете", заяви бившата възпитателка.

От Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен отказаха да коментират каква е причината за смъртта на момичето. Според Ваня, здравето и животът на всички деца в центъра е застрашено. Все още тя чака отговор от главния прокурор дали ще бъде назначена външна експертна проверка. До дни се очаква Славчева да изпрати и писмо до премиера Бойко Борисов.

В "Добро утро, България!" по ТV7 депутатът от Патриотичния фронт Султанка Петрова заяви, че детето е имало сериозни заболявания, но институциите, които са били сезирани, не са взели мерки, за да не се случи трагедията. Момичето е страдало от детска церебрална парализа и куп други съпровождащи болести, но преди около месец и половина Конфедерацията за защита правата на децата е алармирала в свой сигнал главния прокурор, че част от децата в дома са застрашени и едно от посочените имена е на Лора, разкри Петрова.

Ренета Манолова, която е началник на Отдел "Социални услуги за деца“ в Агенцията за социално подпомагане, пък заяви, че не е получавала сигнали за проблеми в центъра. Документът, който депутатът от Патриотичния фронт показа в ефира, е адресиран до Държавната агенция за закрила на детето. В законоустановените срокове ще бъде направена проверка дали и за останалите деца в дома има риск, обеща Манолова. Вие успяхте да не отговорите на нито един от конкретно зададените ми въпроси, каза водещата миг преди връзката да се разпадне, пише "Блиц".

Д-р Петрова пък заяви, че ще иска подробна информация от Министерството на труда и социалната политика и от Държавната агенция за закрила на детето за случая с починалата млада дама.

"Аз лично съм ангажирана с проблемите на децата. Това, което се случва, ще продължава и случаите ще са още по-фрапиращи. Дано да не бъда лош пророк, но преди около месец излезе междинният доклад на ЕК, в който първото изречение е, че процесът по деинституализация в България е в критичен етап! Отново някой трябва да ни каже, че имаме сериозен проблем. А аз алармирам за това от шест месеца. Както ДАЗД, така и АСП не искат да признаят, че има проблем", каза още д-р Султанка Петрова.