Пилоти от Долна Митрополия усъвършенстваха уменията си по поразяване на морски цели

Учението по бойни стрелби Шабла 2015 на Военновъздушните сили набира скорост

Учението по бойни стрелби Шабла 2015 на Военновъздушните сили набира скорост. След инструкторско-методическите съвещания, проверката за електромагнитна съвместимост и тренировката на разчетите на зенитно-ракетните комплекси, вчера активно се намеси и авиацията, съобщават от ВВС.

Стрелбите на Шабла традиционно се свързват със зенитно-ракетните войски. До този момент участието на авиацията се свеждаше до стрелби въздух-въздух на изтребителите МиГ-29. Тази година, обаче, авиацията е с изключително осезаемо присъствие. За пръв път пилоти от три авиобази – Долна Митрополия, Безмер и Крумово – усъвършенстват уменията си по поразяване на морски цели. Те оперират от летище Балчик и атакуват обемните надводни мишени, разположени в акваторията на зенитен полигон Шабла.

Първи във въздушното пространство над полигона нахлуха три самолета L-39, пилотирани съответно от старши лейтенантите Гинев и Петров и капитан Масларов. Това е безпрецедентен дебют за младите пилоти от програмата за интензивна подготовка на пилоти за изтребители, стартирала в края на миналата година. Най-добър резултат показа ст.лейтенант Кирил Гинев, който два пъти реализира попадение „център”.

След тях стрелбата въздух-море последователно оттренираха двойка Су-25, пилотирани съответно от майорите Люцканчев и Милков и един Ми-17 с екипаж подполковник Ангелов и майор Тафков.

Малко по-късно МиГ-29, пилотиран от майор Славов извърши визуално търсене и откриване на безпилотен летателен апарат в зададен район и оттренира маньоври за въздействие по него. Зенитно-ракетните ни войски оттренираха алгоритъма за управление на стрелбите си, които реално стартират от днес.