Над 100 плевенчани се изследваха за ХИВ в лятната АНТИСПИН кампания

Осъществява се във всички 28 области чрез медицински екипи в мобилни кабинети и в РЗИ

2 503 души в цялата страна са се изследвали и научили своя ХИВ статус от началото на националната лятна АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Здравната инициатива започна на 3 август с идеята да поощри безплатното и анонимно консултиране и тестване за ХИВ и безопасното сексуално и инжекционно поведение сред българи и гости на страната.

АНТИСПИН кампанията се осъществява във всички 28 области чрез медицински екипи в мобилни кабинети, на пригодени за целта терени, в Кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), както и в лабораториите на регионални здравни инспекции. От началото на инициативата най-много тестове за ХИВ са направени в областите Стара Загора (524), София (275), Бургас (236), Варна (200), Велико Търново (183), Пловдив (153) и Плевен (113). В останалите области до момента изследваните за ХИВ са под 100 лица.

По време на кампанията работят всички 17 мобилни медицински кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, като се разполагат на места със засилен туристически поток като черноморските курорти, около басейни и търговски центрове и в централните улици в големи и по-малки населени места, както и в ромски махали.

Консултация по въпросите на ХИВ/СПИН може да се осъществи целогодишно и във всички 19 Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), разкрити на територията на страната. Информация за тях може да се получи на телефон 0700 130 40.