Ръст на телефонните измами и нови схеми отчитат плевенските криминалисти

Не давайте пари или лични данни на непознати, съветват от ОДМВР – Плевен

Прилагат се нови схеми на телефонни изамми в Плевенско, информират от полицията. От началото на 2015 година са регистрирани 25 телефонни измами в областта.

Измамниците са изобретателни и за да заблудят жертвите си ги провокират с нови схеми, за да дадат наличните си спестявания и ценности. Последните сценарии са близък на жертвата е пострадал при избухване на газова бутилка, самозапалил се е от монитор на компютър, паднала е козирка на жилищна сграда. Друг вид подвеждащо обаждане – престъпниците се представят за полицаи и предупреждават, че върлуват телефонни измамници. Под предлог, че се провежда специализирана полицейска операция за задържането на извършителите е необходимо жертвата да събере пари, които да предостави на полицията, за да се "бележат". Обяснява се, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап.

Старите схеми също "добре работят" – роднина е пострадал при ПТП и е необходима скъпоструваща операция, пирони или златни шини. Всеки път обаждането е на стационарен домашен телефон. Гласът в слушалката е убедителен. Престъпниците разчитат на емоционалния шок е потенциалните жертви. Извършителите се обаждат на случаен признак и създават представата, че жертвата разговаря със свой роднина.

Най-уязвими са възрастните и самотноживеещи хора, на престижната възраст над 65 години. Те са доверчими, а извършителите са добри манипулатори. Представят се за полицаи, служители на здравна каса, лекари, адвокати.

Нов момент се отчита при реализирането на измамата в област Плевен – при телефонния разговор измамниците остават отворена линията. Жертвата получава информацията и се поставят условия да събере пари. Затваря телефона и после се опитва от същия телефонен апарат да се свърже със свои близки, с телефон 112 или с полицията. От другата страна престъпниците не затварят и не прекъсват линията. Поемат разговора на жертвата и я привеждат в заблуждение, че разговаря с други лица – така се включват втори, трети, дори четвърти хора, които влизат в различни роли, и потвърждават достоверността на информацията.

Престъпниците използват техническите възможности на стационарните телефони при реализиране на измамите. Необходимо е при тези случаи хората да правят проверки и да се свързват с близките си от друг телефонен приемник – мобилен апарат или телефон на съсед. По такъв начин ще бъде прекъсната връзката с измамниците.

Основният съвет на криминалистите е - не предоставяйте на непознати по телефона лична информация и не предавайте пари или ценности. Проверявайте предоставената информация от друг телефон – мобилен или на свои съседи.