Ново 20: Циганинът от Мечка, държан в робство, си съчинявал небивалици

Нароченият за “господар” е задържан за 24 часа и освободен

Дали крадец с инициали Е. Н. А. е държан в плен от Данчо Колев в гаража му в Ловеч? На този етап никой не може да каже със сигурност. 27-годишният циганин от плевенското село Мечка непрекъснато променя показанията си, пише "24 часа".

Това, което е известно, е, че той отишъл в сряда в ловешкото РПУ и разказал, че насила бил държан от Колев 21 дни, след като го спипали да краде в хранителен магазин в Мечка. Търговският обект бил собственост на позната на ловчанлията, която го извикала на помощ. Данчо предложил сделка на Е. А. - да не подава жалба срещу него в полицията, а да го използва за работа.

По-нататък в разказа си криминално проявеният Е. А. твърдял, че Колев му нахлузил маска на главата, натикал го в багажника на колата си и го закарал в Ловеч. Там го затворил в гаража си и го превърнал в свой роб. Всяка сутрин му надявал маската, качвал го в багажника и го закарвал извън града. Оставял му кирка и лопата и го карал по цял ден да изкопава телефонен кабел - т.е. да краде в негова полза.

Експлоататорът предвидливо му оставял джиесем с блокирани номера, та като привършел с работата, да звъни, за да го прибере. Връщал го в гаража, а после го скъсвал от бой.Този тормоз траял 3 седмици - до сряда, когато Е. А. успял да избяга. Разказът, подкрепен със сълзи от страна на циганина, накарал органите на реда да действат незабавно.

Данчо Колев бил арестуван в автосервиз в Плевен, а апартаментът му на ул. “Тракийска” в Ловеч - претърсен. Той е на първия етаж в кооперация с фаталния номер 13 - точно зад престижната езикова гимназия. Обиск направили и на гаража под жилището.

“Прибрах се към 17,30 ч и заварих страшен хаос. Пред блока полиция - сноват насам-натам, оглеждат, търсят нещо, а аз не знам какво. Никой нищо не ми обясни”, разказа Искра, съпругата на Данчо Колев. Стресирана и разтревожена, тя поискала да му се обади, но полицаите ѝ взели мобилния телефон. Поискали да им отключи вратата на гаража. “Той се затваря с пирон - няма резе, няма катинар. Всеки може да влезе и да излезе, когато си поиска”, показва Искра.

В помещението са струпани автомобилни гуми, всякакви вехтории и непотребни вещи. Белези от скорошно човешко обитание там няма. Криминалисти търсили следи от храна, урина или нещо друго. Накрая взели няколко стари дрехи. “На съпруга ми са”, обяснила им Искра, но ѝ отвърнали, че “пленникът” настоявал, че са негови.

“Твърденията на този човек са пълни лъжи, Данчо е натопен. Не е възможно да е имало под нас човек толкова време и аз да не разбера, да не усетя. Предния ден влизах в гаража - нямаше никой”, уверява жената. Казва още, че мъжът ѝ е добър и грижовен. Вече 18-а година били семейство, две деца имат - син, на 17 г., и дъщеря, на 5 г.

Доскоро Искра била в болница и Данчо сам се грижил за тях. Занимавал се с дърводобив и покрай това работел с доста цигани. Възможно е някой от тях да е решил да му “скрои номер”, предполага Искра. Обяснява, че щяла да ходи до РПУ да пита за Данчо - ако има нужда от нещо, да му занесе.

“След изтичането на 24 часа от задържането му, в четвъртък, го освободихме”, каза прокурор Вася Радевска.

И това не е единственото озадачаващо в историята. Кметът на Мечка Пламен Петров е категоричен, че жител с такива инициали в селото няма. Достоверен източник обаче съобщи, че така нареченият пленник е оттам, живеел в къщата на баща си, имал много братя и сестри. Лежал е в затвора за тежко криминално престъпление.

Кметът потвърди, че в Мечка имало два магазина за хранителни стоки - на кооперацията и частен. Вторият бил ограбен една нощ преди 20-ина дни, но собствениците по това време били на море.

Сутринта местни хора видели, че е разбит, но крадецът не бил заловен. Селото доби печална слава покрай многобройните цигански набези. Представителите на етноса са над 500 и останалите жители, които се явяват малцинство, са подложени на истински тормоз. “Сега нещата се поуспокоиха. Ама то няма и какво да се краде вече”, допълни Пламен Петров.

Съселяните му са озадачени от криминалната история, която пак ги прави център на внимание в медиите. Добре познаващи психологията на циганите, те предупреждават, че не може да им се има вяра. “Който и да е този, да знаете, че съчинява небивалици. Ако пък има нещо вярно в разказа му, то е силно преувеличено”, смятат хората.

В момента Е. Н. А. е на разположение на разследващите органи. Покъртителната му история за плен, робски труд и насилие непрекъснато се променяла. Въпреки това твърденията му се проверяват, правят се анализи, назначени са експертизи. Полицаи изразиха мнение, че обявилият се за жертва вероятно ги “праща за зелен хайвер”.